'Başbakan yalan beyanda bulunuyor'

'Başbakan yalan beyanda bulunuyor'

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Kayseri'deki yolsuzluk iddialarıyla ilgili açılan 40 davadan 30'unun reddedildiğini, 7'sinin devam ettiğini 3'ünün ise temyiz aşamasında olduğunu belirterek, "Başbakan, sanki davalar sonuçlanmış ve Özhaseki aklanmış gibi konuştu. Oysa biz bugün 2'nci Ağır cezada devam eden dava için buradaydık. Başbakan yaygara koparıyor yalan beyanda bulunuyor. Ama, Kayseri yılgınlığa düşmesin. Haramilerden hesap soracağız" dedi.

2012.12.13 16:02 - Son Güncellenme: 2012.12.13 16:02 - Siyaset
A
'Başbakan yalan beyanda bulunuyor'

CHP Konya milletvekili Atilla Kart, Kayseri milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Hatay milletvekili Mevlüt Dudu, Afyon milletvekili Ahmet Toptaş, Gaziantep milletvekili Mehmet Şeker ve İstanbul milletvekili Süleyman Çelebi, parti il başkanlığında basın toplantısı düzenledi.  Atilla Kart Başbakan'ın bütçe görüşmeleri sırasında Kayseri'deki yolsuzluk iddialarını gündeme getirerek, Büyükşehir Belediye Başkanı  Mehmet Özhaseki ile birlikte tüm yöneticilerin aklandığı mesajı verdiğini öne sürdü. Kart, şöyle dedi;

"Başbakanın söylediklerinin özeti; 'Büyükşehir Belediyesiyle bağlantılı hiçbir yolsuzluk, usulsüzlük, devam eden hiçbir dava yok.' Oysa biz şuan, 2'nci Ağır Ceza salonundaki duruşmadan geliyoruz. O duruşmada Hacıali Hamurcu, Süleyman Temeltaş, Hilal Aybak ve Zekeriya Karayol rüşvet almaya kalkışmak, dolandırıcılık, icbar suretiyle irtibaka kalkışmakla suçlanıyor. Yani bir belediye, kamu görevlisi için en ağır suçlar. Bu kişiler, belediyede ulaştırma koordinasyon dairesinde şube müdürü, imar şube müdürü olarak görev yapan kişiler, İncesu ilçe belediyesi  başkanı."

CHP'li Atilla Kart, Kayseri Büyükşehir belediyesiyle, mülki idare odaklı ciddi yolsuzluk iddiaları olduğunu ve soruşturmanın araştırılmasını Ankara hükümetinin engellediğini söylediklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Yargı çalışsın ki suçlular ortaya çıksın. Kayseri Büyükşehir belediyesi kurum olarak zan altında kalmasın. Dava 2'nci Ağır Ceza mahkemesinde devam ediyor. Teftiş kurulu başkan vekili de Ağır cezadaki dosyanın dışında ayrıca yargılanıyor. Peki bu suçlar bir belediye için yüz kızartıcı suçlar değil midir? Burada kurumsal olarak devlet nüfuzu kamu yetkisi hiyerarşik olarak kötüye kullanılarak işlenen suç mekanizması var. Bu Büyükşehir belediye başkanına ulaşıyor mu, ulaşmıyor mu? bırakın yargı karar versin. Neden Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bu yargılamaya müdahale ediyorsun?  Dönemin Kayseri Vali yardımcısının, dönemin Kayseri valisi, İçişleri Bakanı, Müsteşarının dönemin İçişleri Bakanı'nın bu olaydaki kilit rolü nedir? Bu kamu görevlileri yukarının haberi olmadan mı belgeleri sümen altı ediyor? O resmi belgeyi de yakın zamanda paylaşacağız."

ÖZ, CUMHURİYETİN SAVCI DEĞİL, HÜKÜMETİN AJANIDIR

CHP milletvekili Atilla Kart, Kayseri'yle ilgili delilleri karartma, suç izlerini karartmanın bununla sınırlı olmadığını, Zekeriya Öz'ün kendisini 'Türkiye savcısı' zannettiğini, kendisine göre 'hükümetin ajanı', 'Hükümetin memuru' olduğunu söyledi. Kart, şöyle devam etti:

"O Cumhuriyetin savcısı olmak, devletin savcısı olmak yerine o delilleri gizliyor. Onun amacı, tıpkı Kayseri vali yardımcısı, tıpkı Büyükşehir Belediyesi'ndeki bazı kilit odaklarda görev yapanlar gibi bu soruşturmayı engellemek. Belli ölçüde de gerçekten engelliyor 15-16 ay davanın en önemli suç unsurlarını göndermiyor. CHP olarak o savcının da peşini bırakmıyoruz. Zekeriya Öz hakkında yetkili makama 'ihbar sorumluluğunu getirmemek görevini kötüye kullanmak suç delilerinin yok edilmesine yol açmak' iddiasıyla dava açılıyor. Kayseri'deki o kirli ilişkilerin ortaya çıkmasını engellemek için yapılıyor. Resmi belgelerle dile getiriyoruz.''

Kart, CHP Genel merkezi hakkında açılan davaların reddedildiğini, başkan Başkan Özhaseki olmak üzere Büyükşehir belediyesinde daire müdürü olan üst düzey görevliler, çıkar yapılanması içinde olduğu ifade ve iddia edilen işadamları dahil olmak üzere genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu hakkında ise 40 dava açıldığını anlattı. Kart, 40 davanın 30'unun reddedildiğini, 7'sinin devam ettiğini, 3 davanın temyiz aşamasında olduğunu ekledi.

TV GENEL YAYIN YÖNETMENİ İLE TARTIŞTI

Basın toplantısı ardından sorular bölümünde, Büyükşehir Belediyesi eski Basın Danışmanı, halen Erciyes TV Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Yerli'nin "Elinizde dosyalarla geliyor, belgeler sallıyorsunuz. Bu belgeler çürütülüp, kaybedince bu kez başka iddialarla yeniden geliyorsunuz?" sözleri salonda gerginliğe neden oldu. Kart gazetecilere, "Kurgulu sorulara gerek duymadan, kombinasyonlara girmeden, her türlü soru sorulabilir" uyarısı dikkat çekti. Gazeteci Yerli'nin konuşmaların ardından "Aynen 1930'larda tek parti döneminde olduğu gibi" demesine üzere Kart, "Münasebetsizlik etme. Provakatörlük yapma. 1930 tek partili dönem, Cumhuriyetin kuruluşudur ve 'Evet' biz o dönemle gurur duyuyoruz" dedi.

CHP'Lİ 6 MİLLETVEKİLİNİN KATILDIĞI DAVA ERTELENDİ

Kayseri Adliyesi'ne gelen CHP'li milletvekillerinden Şevki Kulkuloğlu, Konya milletvekili Atilla Kart, İstanbul milletvekili Ahmet Toptaş ve Süleyman Çelebi, Gaziantep milletvekili Mehmet Şeker ve Hatay milletvekili Mevlüt Dudu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı da izledi. CHP'li 6 milletvekilinin izlediği, Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2012/19 esas sayılı dosyası kapsamında şüpheliler Hacı Ali Hamurcu, Süleyman Temeltaş, Hilal Aybak, Zekeriya Karayol hakkında, 'Rüşvet almaya kalkışmak, dolandırıcılık, icbar suretiyle irtikaba kalkışmak' suçlamalarından dolayı yargılandığı dava  ertelendi.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2012.12.13 16:02 - Son Güncellenme: 2012.12.13 16:02 - Ramazan Acar
A