Bankalar için ilk çeyrekte ne bekleniyor?

Bankalar için ilk çeyrekte ne bekleniyor?

Dün Türk Telekom ile başlayan bilanço döneminde bugün Turkcell'in rakamaları bekleniyor. Piyasaların gözü ise ilk çeyrekte bankaların nasıl bir performans göstereceğinde.

2013.04.17 12:13 - Son Güncellenme: 2013.04.17 12:13 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Bankalar için ilk çeyrekte ne bekleniyor?

Garanti Yatırım'ın araştırma bölümünün hazırladığı raporda 2013'ün ilk çeyreğinde bankalar cephesinde güçlü kar rakamların görülmesi beklentisi dile getirildi.


Raporun detaylarında;
"24 Nisan'da Akbank'ın finansal sonuçları açıklamasıyla birlikte bankalar için 1Ç13 bilanço sezonu başlayacak. BDDK solo rakamlar için son açıklanma tarihi ise 15 Mayıs. 1Ç13'te araştırma kapsamımızdaki bankalar için toplam 3.6mlr TL net kar bekliyoruz. Bu rakam, 4Ç12'ye göre çeyreklik bazda %6 azalma, geçen yılın aynı dönemine göre ise yıllık bazda %28 artış göstermektedir. Tahminlerimiz 1Ç13 için %16.1 özsermaye getirisine işaret ederken, aynı gösterge 4Ç12'de %18.2, geçen yılın aynı döneminde ise %16.4 olarak gerçekleşmişti. Ayrıca, 1Ç13'te bazı bankaların kaydetmesini beklediğimiz Rekabet Kurulu ceza karşılıklarını çıkardığımızda, çeyreklik bazda kapsamımızdaki bankaların karlarının güçlü baz etkisine rağmen aynı seviyelerde kalacağını öngörüyoruz. Bu öngörümüzün altında yatan temel neden ise bankaların temel gelirleri olan net faiz gelirleri ve net komisyon gelirlerinde iyi performans göstermeleridir. Ticari işlemler karları ise düşük faiz ortamında karlılığı desteklemeye devam edecek; ancak, bu destek 4Ç12'de olduğu kadar güçlü olmayacaktır. Aktif kalitesinin bir göstergesi olan özel karşılık maliyetlerinin çeyreklik bazda sabit kalacağını düşünürken, diğer gelirler kalemi düşük tahsilat performansı ve önceki çeyrek kaydedilen takibe dönüşen kredi satış geliri olmaması nedeniyle azalacaktır.

Kapsamımızdaki bankalar içerisinde Vakıfbank ve TSKB çeyreklik bazda net karlarını sırasıyla %14 ve %23 artıracaktır. RK cezası hariç değerlendirildiğinde ise Vakıfbank'ın net karında çeyreksel bazda artış %27 olurken, Akbank ise net karını önceki çeyreğe yakın seviyelerde gerçekleştirmiş olacaktı.
 

1Ç13 Özet Görünüm: 

•         Kredi büyümesinde önceki çeyreğe göre hafif bir artış, yüksek getirili tüketici kredilerine odaklanan bankacılık sektörü
•         Mevduat maliyetleri ve kredi faizleri aşağı gelirken, kredi mevduat makasının sabit kalması
•         TÜFE'ye endeksli bono getirilerinde azalma
•         Hızlanan tüketici kredileri ve refinansman gelirlerindeki artışın komisyon gelirlerine olumlu yansıması
•         Aktif kalitesi tarafında önemli bir bozulmanın yaşanmaması

Kapsamımızdaki bankalar 2013 tahmini verilerine göre 9.7x F/K ve 1.4x F/DD ile gelişmekte olan ülke benzerlerine göre hafif primli işlem görüyor. Güçlü olan 1Ç13 sonuçlarının Mayıs ayının ortalarına kadar olumlu fiyatlamaya neden olacağını düşünüyoruz; sonrasında ise bir miktar kar satışı gelebilir. Bu ortamda, karlılık artışını önemli bir aktif kalitesi bozulması yaşamadan yapabilecek bankaları tercih ediyoruz. Akbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi için AL olan tavsiyelerimizi sürdürüyoruz."
denildi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.04.17 12:13 - Son Güncellenme: 2013.04.17 12:13 - HABER MERKEZİ
A