"Bal üretiminde ikinci ülkeyiz"

"Bal üretiminde ikinci ülkeyiz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyadaki endemik bitki türünün büyük bir kısmının Türkiye'de yer aldığını belirterek, "Bizim kayıtlarımız sadece Türkiye'de 4 bin civarında endemik bitki türü olduğu yönünde" dedi.

2013.08.17 18:34 - Son Güncellenme: 2013.08.17 18:34 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
"Bal üretiminde ikinci ülkeyiz"

Bakan Eker, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Düzenli köyünde organize edilen, "14. Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali"ne katıldı.


Konuşmasına Gürcüce "hoş geldiniz" diyerek başlayan Eker, Türkiye'nin, dünyanın en zengin biyoçeşitliliğe sahip topraklarından birinin üzerine kurulu olduğunu ifade ederek, "Dünyadaki endemik bitki türünün büyük bir kısmı Türkiye'de yer alıyor. Bizim kayıtlarımız sadece Türkiye'de 4 bin civarında endemik bitki türü olduğu yönünde. 10 milyon kilometrekareye sahip, 30'un üzerinde ülkeyi barındıran Avrupa kıtasında sadece 2 bin 400 endemik bitki türü bulunuyor. Bu rakamlarla Türkiye'nin tek başına 4 bin endemik bitki türüne sahip olmasının ne kadar büyük bir zenginlik olduğunu daha iyi ifade etmiş oluruz" diye konuştu.

Gökyüzüne komşu Artvin'in Macahel bölgesinin Türkiye'nin bitki çeşitliliğinde, zenginliğinde ayrı bir payı ve önemi olduğunu vurgulayan Eker, "Sadece Artvin'de bin 864 bitki türü var. Bitki tür çeşitliliği bakımından Türkiye'nin üçüncü önemli merkezi konumunda. Macahel'de gölgesinde oturduğumuz ağacın, seyrettiğimiz bitkilerin her biri hazine değerinde ve büyük öneme sahip. Bu önemi bilmemiz lazım. Burada iki milli park ve üç tabiat koruma alanı var" ifadelerini kullandı.

Eker, Türkiye'nin arıcılık alanında 6.3 milyon kovanla kovan sayısı bakımından dünyanın üçüncü büyük ülkesi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Türkiye, bal üretiminde de Çin'den sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi. Bunlar önemli. Bundan daha fazla istifade etmek gerekiyor. Özellikle kırsal alanlarda kalkınmanın bunlar üzerine bina edilmesi bizim gayemiz. Buradan yola çıkarak bakanlık olarak içerisinde Artvin, Ardahan ve Kars'ın da olduğu Cumhuriyet tarihinde ilk olan bir projeyi hayata geçirdik. Bu bölgede hiçbir zaman bir kırsal kalkınma projesi uygulanmadı. Biz bakanlık olarak 26.5 milyon dolar kaynak temin ederek, Artvin'in de içinde yer aldığı kırsal kalkınma projesi başlattık. Proje kapsamında gerek eğitim çalışmaları, gerek örnek bahçe ve tesis oluşturma, gerekse ekonomik yatırımların hibe yoluyla desteklenmesi gibi konular başta olmak üzere çalışma yapıldı. Proje, vatandaşlarımızın gelirini artırarak, göç etmeyip bu cennet gibi topraklarda yaşamalarına katkı sağlamak için yapılan bir çalışmadır."

Bakan Eker, Artvin Vali Vekili Yusuf Kurt, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, RTÜK Başkanı Davut Dursun, TEMA Vakfı Onursal Başkanlarından Nihat Gökyiğit'in de katıldığı festivalde vatandaşlarla sohbet etti.

Gürcistan'ın Batum şehrinden gelen halk oyunları ekiplerinin gösterisini izleyen Eker, daha sonra Camili bölgesinde bulunan TEMA Nihat Gökyiğit Eğitim ve Araştırma Merkezindeki Kafkas Arı Irkının Üretilme İstasyonunda incelemelerde bulundu.

Yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi alan Eker, laboratuvarda Kafkas arı ırkının suni döllenme işlemini de izledi.

 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.08.17 18:34 - Son Güncellenme: 2013.08.17 18:34 - HABER MERKEZİ
A