Bakan Yazıcı'dan kredi kartı uyarısı

Bakan Yazıcı'dan kredi kartı uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, vatandaşların kredi kartı kullanımına ilişkin uyarılarda bulundu.

2013.07.17 13:53 - Son Güncellenme: 2013.07.17 13:53 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
Bakan Yazıcı'dan kredi kartı uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, vatandaşların kredi kartı kullanımına ilişkin, "Tüketiciler, imkanlarıyla yaşayamacağı ortamı kredi kartıyla finanse etme yoluna gitmemeli" uyarısında bulundu.

Yazıcı,  Bakanlıkta Ankara Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Bakanlık olarak lisanslı depoculuk ve ürün borsacılığı konusunda çok yoğun bir çalışma içinde olduklarını vurgulayan Yazıcı, bu alanda çalışma üzere kuruluş izni alan 14 şirket bulunduğunu kaydetti.

Lisanslı depoculukla tarım ürünlerinin sağlıklı biçimde depolanma imkanı bulduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Bu alandaki çalışmanın ekonomiye sağladığı önemli katıların biri de üretici ürününü gerçek değerini bulmadığı zaman elinden çıkarmak zorunda kalmaması. Üretim, hak hukuk çerçevesi içinde gerçekleşecek" değerlendirmesinde bulundu.

- Faik Yavuz

Yavuz da hükümetin uyguladığı politikalarıyla borsacılığın ön plana çıktığını kaydederek, Türkiye'deki borsacılığın dünyadaki örneklerine göre geliştiğini ifade etti.

Lisanslı depoculuğun önemine dikkati çeken Yavuz, "Lisanslı depoculuk faaliyetleri özellikle tarımda çok önemli. Bu konudaki desteğiniz konusunda teşekkür ediyoruz" dedi.

Yavuz, konuşmanın ardından faaliyetleri hakkında Yazıcı'ya bilgi verdi.

- Bakan Yazıcı, soruları yanıtladı

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı, bir gazetecinin "Başbakan Erdoğan'ın kredi kartı konusundaki çağrısı ticareti nasıl etkiler?" sorusuna, "Bu, kredi kartı kullanmayından ziyade bilinçli, dikkatli hareket edin, basiretli olun anlamında, ki bu doğru bir yaklaşımdır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de mayıs sonu itibariyle 56 milyon kredi kartı ve 95 milyon 129 bin adet de banka kartı bulunduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bankaların kullandırdıkları kredilere bakıldığı zaman aşağı yukarı yüzde 23 dolayında tüketiciler tarafından kullanıldığını görüyoruz. Tüketici kredileri içerisinde de en çok kullanılan kredi kartı ile yapılan kullanımlar. Kredi kartını tüketiciler gerçekten isimine uygun olarak kullanıyor. Bunların da maliyetleri yüksek.

Bankaların fazi dışı gelir kalemleri sınıflandırıldığında 60'ın üzerinde işlemde değişik isimler altında ücret alıyorlar. Hiçkimseye, yaptığının karşılığını alma, deme hakkına sahip değiliz. Bu angarya olur. Hizmet üreten, elbetteki sunduğu hizmetin karşılığını alacak ama burda esas olan ölçülü olmak. Dolayısıyla bunun sloganını bilinçli tüketici basiretli tacir. Tüketiciler, imkanlarıyla yaşayamacağını ortamı, kredi kartıyla finanse etme yoluna gitmemeli."

Başka bir gazetecinin Meclis'te görüşülen Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarısı'nda yapılan değişikliklere ilişkin sorusunu da yanıtlayan Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Hangi alanı düzenleyeceksek, hedef kitlemizle paylaşır, müzakere ederiz. Modern ifadeyle katılımcılığı sağlarız. Dolayısıyla bütün kesimleri topladık, 1 yılı aşkın süredir değişik boyutlarıyla tartışıldı, sonra regüle edildi. Ardından Bakanlar Kurulu'na sunuldu ve bu sorunları önemli ölçüde giderecek bir çerçeve sağlandı. Bu da Meclise sevk edildi.

Bankaların özellikle faiz dışı gelir kalemlerinden hangilerini ücretlendirilebileceğine ilişkin listenin BDDK tarafından yapılacağına ilişkin düzenleme getiriyoruz. Bu konuda tarife yapılmış olması tüketici aleyhine olur, tüm bankalar bunu uygulamaya kalkar. BDDK belirleyince, bunu bankalar arasında oluşacak rekabet belirleyecek. Rekabetin bozulması halinde de hangi organların devreye gireceğini billiyorsunuz."

 

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2013.07.17 13:53 - Son Güncellenme: 2013.07.17 13:53 - HABER MERKEZİ
A