Bakan Çavuşoğlu'ndan protokol krizine yanıt

Bakan Çavuşoğlu'ndan protokol krizine yanıt

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kuveyt Dışişleri Bakanı ve Kabine İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Şeyh Dr. Ahmed Nasır El-Muhammed El-Sabah, ortak basın toplantısı düzenleyerek işbirliği vurgusu yaparken, AB liderlerinin Türkiye ziyaretinde yaşanan protokol krizine yanıt verdi

2021.04.08 11:17 - Son Güncellenme: 2021.04.08 11:17 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
Bakan Çavuşoğlu'ndan protokol krizine yanıt

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuveyt Dışişleri Bakanı ve Kabine İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Şeyh Dr. Ahmed Nasır El-Muhammed El-Sabah ile görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan, Türkiye-Kuveyt İşbirliği için Ortak Komite (İOK) Toplantısı'na katıldı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Ekonomik işbirliğimize, ticaretimize önem veriyoruz. Pandemi sebebiyle ekonomik iş hacmi biraz azaldı, şimdi 5 yıllık plan çerçevesi içinde yeni planları belirlememiz gerekiyor. Türk firmaların Kuveyt'te üstlendikleri görev, 8.5 milyar doları aştı. 

Eğitim, sağlık alanında da işbirliğimizi güçlendirme kararını bugün aldık. Üniversitelerimizin diplomalarının Kuveyt'te tanınması, oradan öğrencilerin öğrenim için buraya gelebilmesi gibi konularda adımlar atmamız gerektiğini konuştuk. 

Türkiye olarak savunma sanayiinde çok önemli gelişmelere imza attık, dünyanın pek çok yerinden talep geliyor, bu talepleri yetiştirmekte zorlanıyoruz. 

Irak'ın istikrarı, Yemen'de devam eden savaş, Suriye'de 10 yılı aşan dram, Libya'da barış için önemli bir fırsat var, bu konuları ele alıp değerlendirdik. Bölgesel konularda görüş birliği içinde olmamızdan memnuniyet duyuyorum. Karabağ'daki ateşkes hakkında da bilgilendirmede bulundum, ateşkesin öneminden bahsettim, Ermenistan da bu fırsatı değerlendirirse bölgede barış hakim olur. 

Kuveyt bugün arabulucukta dünyada bir marka. Körfez krizi döneminde, Kuveyt'in yaptığı çaba ve başarı öyle kolay olmadı. Bu süreçte tarafsızlığını hiç kaybetmeden, kararlılığını sürdürdü. Bu zorluklara rağmen çabalarını sürdürdü, sonuç ortada. Temennimiz bunun kalıcı hale gelmesi... 

Türkiye-AB ilişkileri daha pozitif ilerliyor. Benim de Brüksel'e birkaç ziyaretim oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın Michel ve van der Leyen'e daveti olmuştu, her iki taraf da bu görüşmede görüşlerini, beklentilerini söyledi. Biz de AB'den somut beklentilerimizi dile getirdik. Protokol konusunda Türkiye'ye yönelik çok ağır ithamlar da var, Türkiye ilk defa bir misafir ağırlamıyor, her düzeyde ziyaretler de yapıyoruz. Görüşmelerde uygulanan protokol hem uluslararaı kurallara uygun hem Türk misafirperverliğine uygun yapılmıştır ve bu her ziyarette uygulanır. Bu görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri karşılanmış, telkinleri doğrultusunda böyle bir oturma düzeni ayarlanmıştır. Bu kadar ağır ithamlar olmasaydı, bunu açıklamayacaktık. 

Şeyh Dr. Ahmed'in açıklamalarından satır başları;

Burada olmaktan çok mutluyum. 57 yıl öncesine dayanan ilişkilerde birçok alanda işbirliği yapıldı ve ivmeler kaydedildi. Son 20 yıl içinde çok büyük atılım gerçekleştirdik. Bugün 6 anlaşmaya imza attık. 61 anlaşma imzalanmış durumda iki ülke arasında. Önümüzdeki 2 yıl içindeki anlaşmaları görüştük, ancak 5 yıl içinde bu anlaşmaları planlar çerçevesinde gerçekleştirme konularını ele aldık.

Pandemi sırasında hayatını kaybedenler için Kuveyt Emiri ve halkının başsağlığı mesajını iletmek istiyorum. Tüm dünya pandeminin etkisi altında yeni iş birlikleri ortaya çıkmaktadır. Sağlık sektörünün iki ülkede de güçlendirilmesinin nasıl yapılabileceğini ele aldık. 

Biz Körfez bölgesinde ve uluslarararası düzeyde 3.5 yıl geçti, ancak çok acı çekildi. Körfez işbirliği içinde bu yılbaşında Suudi Arabistan'da bir zirve yapıldı ve bu konu çözüldü ama daha tamamlanmadı. 

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2021.04.08 11:17 - Son Güncellenme: 2021.04.08 11:17 - HABER MERKEZİ
A