Bahreyn hava sahasını Katar'a açıyor

Bahreyn hava sahasını Katar'a açıyor

Bahreyn, Doha ile anlaşmazlığı sona erdirmek için geçen hafta Arap devletlerinin ABD destekli anlaşmasının ardından, Pazar günü yaptığı açıklamada, Bahreyn hava sahasını 11 Ocak'tan itibaren Katar'a açacağını söyledi.

2021.01.11 00:30 - Son Güncellenme: 2021.01.11 00:31 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Bahreyn hava sahasını Katar'a açıyor

Bahreyn, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ile birlikte 2017 yılının ortalarında Katar ile diplomatik, ticaret ve seyahat bağlarını koparmıştı.

KÖRFEZ'DE 3,5 YIL SONRA UZLAŞMA

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.

Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarını reddederken bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

Krizin sona erdirilmesi için yürütülen çabalar bu yılın başında sonuç verdi.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır Muhammed es-Sabah, 4 Ocak'ta, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırlarının açılması için anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud da 5 Ocak'ta El-Ula kentinde düzenlenen 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nde, Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin Doha ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis ettiğini ve ambargonun kaldırdığını açıkladı.

KÖRFEZ KRİZİ NASIL BAŞLADI?

Körfez ülkeleri arasında benzeri görülmemiş krize yol açan gelişmeler, 23 Mayıs 2017 gecesi geç saatlerde Katar resmi ajansı QNA'da Katar Emiri Şeyh Temim Al Sani'ye atfen ABD karşıtı ve İran'a destek açıklamalarının yayınlanmasının ardından başladı.

Doha, bunun siber saldırı sonucu ajansın sistemine sızan bilgisayar korsanlarının işi olduğunu ve Emir Şeyh Temim'in böyle bir açıklama yapmadığını duyurdu. Ancak BAE, Suudi Arabistan ve Mısır medyası konuyla ilgili Katar'ı eleştiren çizgide yayınlarını yoğunlaştırarak devam ettirdi. 

Takvimler 5 Haziran'ı gösterdiğinde Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Bahreyn, sabah saatlerinde Doha ile diplomatik ilişkilerini sonlandırdığını, hava sahalarını Katar'a kapattıklarını açıkladı. Katar'ın dış dünyaya açılan tek kara kapısının da Riyad tarafından kapatılmasıyla Körfez'in tarihteki en büyük diplomatik krizi başladı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.01.11 00:30 - Son Güncellenme: 2021.01.11 00:31 - HABER MERKEZİ
A