Babacan ABD'ye ne tavsiye verdi?

Babacan ABD'ye ne tavsiye verdi?

ABD Merkez Bankası Başkanı'nın bugün yapacağı konuşmaya değinen Başbakan Yardımcısı Babacan, ''Şubat'ta G-20 toplantısında ben tavsiye ettim onlara: 'Aklınızdan bir şey geçtiği anda söyleyin, sürpriz yapmayın, ani hareket yapmayın.' Aslında yaptıkları bizim de onlara tavsiye ettiğimiz şeyler" dedi.

2013.07.17 13:02 - Son Güncellenme: 2013.07.17 13:02 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
Babacan ABD'ye ne tavsiye verdi?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, NTV/CNBC-e ortak yayınında Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme hedefinde herhangi bir değişiklik olup olmayacağıyla ilgili olarak Babacan, "İkinci çeyrekle ilgili elimizde somut bir veri yok. Somut veriler oluştuğunda yıl sonu hedefleri gözden geçirilir" şeklinde konuştu.

'BÜYÜMEDE REVİZYON SÜRPRİZ OLMAZ'
Bütün dünyada büyüme revizyonlarının aşağı yönlü olduğunu kaydeden Babacan, "Bizde de olursa sürpriz olmamalı" dedi.

'ABD TAVSİYE ETTİKLERİMİZİ YAPIYOR'
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin bugün yapacağı konuşmasına değinen Babacan, "ABD'den gelecek açıklama yeni ortam oluşturuyor. Bernanke bugün yine konuşacak, herkes dikkatle izleyecek. Bunu garipsememek lazım. Şubat'ta G-20 toplantısında ben tavsiye ettim onlara: 'Aklınızdan bir şey geçtiği anda söyleyin, sürpriz yapmayın, ani hareket yapmayın.' Aslında yaptıkları bizim de onlara tavsiye ettiğimiz şeyler" diye konuştu.

'FAİZ VE KURDAKİ YÜKSELİŞ KÜRESEL KAYNAKLI'
Faiz ve dövizdeki yükselişin temel sebebiyle ilgili olarak Babacan, "Piyasalardaki hareketliliğin temel sebebi küresel konjonktürdür. Bunu da tetikleyen ABD Merkez Bankası'nın para politikasındaki duruş değişikliğidir'' değerlendirmesinde bulundu.

Borsa endekslerinde 22 Mayıs'tan düne kadar kaybın yüzde 18,8 olduğunu kaydeden Babacan, TL'nin aynı dönemde dolara karşı yüzde 3,9 değer kaybettiğini söyledi.

Babacan, borsanın daha fazla değer kaybetmesinin nedeninin iç gelişmeler ve cari açık olduğunu söyledi.

'10 GÜNDÜR PİYASAYA GİRİŞLER VAR'
Yabancı sermaye çıkışına dair 17 Mayıs'tan 5 Temmuz'a kadarki dönemde piyasalarda 3 milyar dolarlık bir çıkış olduğunu belirten Babacan, zaman zaman girişlerin de olduğunu, son 10 günde piyasaya girişler olduğunu söyledi.

'DİĞER ÜLKELERİN DE RİSK PRİMLERİ ARTIYOR'
Türkiye'nin risk priminin Mayıs'tan bu yana iki katına çıkmasıyla ilgili olarak Babacan, bu durumun Türkiye'ye özel olmadığını, Rusya, Çin, Endonezya gibi ülkelerin de risk primlerinde aynı süreçte artışlar olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Tüm piyasalarda yeni ortama göre bir fiyatlama ve denge oluşacak" dedi.

'ENFLASYON 1-2 AY DAHA YÜKSELECEK'
Babacan, şu anki ekonomik şartların aynı kalması halinde enflasyonun 1-2 ay yükselmeye devam ettikten sonra düşüş trendine gireceğini söyledi.

'BENZİNDEKİ ARTIŞ PETROL VE KURA BAĞLI'
Benzin fiyatlarının sekiz gün içerisinde iki kez zamlanarak 5 liranın üzerine çıkmasını değerlendiren Babacan, petrol fiyatları ve döviz kurunun benzin fiyatları üzerinde etkili olduğunu söyledi.

"Son bir buçuk aydır tüm gelişmekte olan ülkelerin piyasalarında hareketlilik var. Gelişmekte olan tüm ülkelerin para birimleri dolara karşı değer kaybetmekte" diyen Babacan, "Ham petrolün, Brent'in fiyatları 109-110 dolarda devam ederse bu fiyat seviyesi kalıcı olabilir" ifadesini kullandı.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2013.07.17 13:02 - Son Güncellenme: 2013.07.17 13:02 - HABER MERKEZİ
A