AYM'ye esnek çalışma imkanı getiren kanunun iptali başvurusu

AYM'ye esnek çalışma imkanı getiren kanunun iptali başvurusu

CHP, esnek çalışma imkanı getiren 6715 sayılı "İş Kanunu  ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un iptali için  Anayasa Mahkemesine başvurdu.

2016.07.15 16:41 - Son Güncellenme: 2016.07.15 16:41 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
AYM'ye esnek çalışma imkanı getiren kanunun iptali başvurusu

CHP adına başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne sunan Grup  Başkanvekili Levent Gök, başvurunun ardından DİSK ve Türk-İş yetkilileriyle  birlikte yaptığı açıklamada, iş dünyasını, işçi dünyasını ve sendikal hareketleri  önemli ölçüde etkileyecek olan kanunu Anayasa Mahkemesine götürdüklerini  belirtti.

Gök, kamuoyunda özel istihdam büroları aracılığıyla "kiralık işçi  tanzim edilmesi" olarak bilinen kanunla ilgili Türkiye'nin önde gelen  sendikalarının görüşleri doğrultusunda iptal davası dilekçesini hazırladıklarını  söyledi.

Gök, kanunun gerekçesinde güvenceli esneklik uygulamaları getirmek  suretiyle işsizliğin azaltılması, kayıt dışı istihdamın önlenmesi hedeflerinin  dile getirildiğini, buna karşın önerilen kurumsal düzenlemelerin yeni güvencesiz,  korumasız bir işçi kitlesi çıkaracağını vurguladı.

Bu kanunla sendikal hareketlere darbe vurulduğunu öne süren Gök, şöyle  devam etti:

 "Emekçi kardeşlerimizin bir mal gibi alınıp satılmasının yasal hale  getirilmesinin önü açılmaktadır. Yaklaşık 7 milyon kayıtlı işçinin yarısını  ilgilendiren bu düzenlemede işçilerimizin fiilen örgütlenme ve grev haklarından  mahrum edilmesi, iş güvencesinden yoksun kılınması, istihdam güvencesinin yok  edilmesi, gelir güvencesinin engellenmesi, sosyal güvenlik haklarının eksilmesi,  hastalık sigortası, emeklilik düzenlemelerinin ortadan kaldırılması gibi olumsuz  sonuçlar doğuracak pek çok hüküm mevcuttur. CHP olarak kiralık işçiliği, 21.  yüzyılın kölelik yasası olarak görüyoruz. Bildiğiniz gibi kölelik uygulaması 2  bin yıl önce Romalılar döneminde vardı, ne yazık ki şu anda ülkemizde tekrar  getirilmek istenmektedir."

 Kiralık işçiliğin, çalışma hayatını kaosa sokacağını, çalışanların  haklarını geriye götüreceğini ve çalışma barışını kökten bozacağını iddia eden  Gök, "Bu nedenle öncelikli olarak özel istihdam büroları aracılığıyla işçi  kiralanmasına karşı çıkıyoruz. Diğer yandan yasa tasarısında olmamasına rağmen  komisyonda eklenen son bir maddeyle turizm sektöründe çalışan işçilerin haklarını  da geriye götüren özel denkleştirme kavramlarını da Anayasa Mahkemesine taşıdık."  diye konuştu.

 Levent Gök, yasanın bu haliyle kalması halinde Türkiye'de sendikal  hareketin de büyük oranda zarar göreceğini, sendikal örgütlenmeden yoksun kalan  emekçilerin, haklarını takip noktalarında çok olumsuz koşullara sürükleneceğini  söyledi.

Sendika temsilcileri

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Türkiye'de çalışma yaşamı ve  işçi sınıfının geleceği açısından son derece önemli olan bir yasanın iptali için  geldiklerini belirterek, "Bu yasa her şeyden önce Anayasa'ya aykırıdır.  Anayasa'da hiçbir dayanağı olmayan bir yasadır." iddiasında bulundu.

 Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da yeni bir çalışma biçimi  olarak ortaya konan, kamuoyunda "insanın kiralandığı, insanın bir meta haline  dönüştürüldüğü" düzenleme olarak bilinen bu yasanın çalışma hayatına katılmasının  büyük sakıncalar doğuracağını belirtti.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2016.07.15 16:41 - Son Güncellenme: 2016.07.15 16:41 - HABER MERKEZİ
A