Ayasofya Camii Bayram Namazı ile ibadete açılıyor

Ayasofya Camii Bayram Namazı ile ibadete açılıyor

Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan Ayasofya Camii Kurban Bayramı'nda ibadete açılıyor. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Diyanet işleri Başkanlığı'nın talebi doğrultusunda tarihi yapının ibadete açılacağını açıkladı. Restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi yapıya minare ve minber de yapıldı.

2011.11.02 11:14 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Ayasofya Camii Bayram Namazı ile ibadete açılıyor

İznik'te bir süredir vatandaşlar arasında kulaktan kulağa dolaşan Ayasofya Cami'nin ibadete açılması tartışmaları gerçek oluyor. AK Parti İznik İlçe Başkanı Osman Sargın, Ayasofya'nın ibadethane olarak kullanılacağını açıkladı. Sargın, "Tarihi eserlerin aslına rücu ettirilmesi, dönüştürülmesi hakikaten güzel bir şey. Bunu bu şekilde değerlendirmek lazım. Muhtemelen güzel şeyler olacak inşallah. Hayırlı şeyler olacaktır mutlaka. İznik halkının da isteği bu yöndeydi. 'Temizlensin ortalık güzelleşsin ibadethane haline dönüştürülsün'. Hıristiyan aleminden tepki çekeceğini zannetmiyorum. Çünkü onların ibadet edeceği köşelere hiçbir şekilde dokunulmuyor. Onlar da gelecekler temiz bir ortamda ibadet yapma şansını yakalayacaklar. Belki de tamamı cami haline dönüştürülmüyor zaten." diye konuştu.
Vatandaşlar da tarihi yapının cami olmasına destek verdi. Mülkiyeti Orhan Gazi Vakfına ait olan ve günümüzde Orhan Cami olarak bilinen eserin inşa tarihinin kesin olarak bilinmemekle beraber 1330-1331 yılında şehrin Orhan Gazi tarafından fethedilmesinin ardından vakfedilerek camiye dönüştürüldüğü belirtiliyor. Büyük bir yangın sonrası hasar gören Ayasofya Cami Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından onarıldı.
Bursa'nın işgalinin ardından harabeye dönen ve bugüne kadar ibadete kapalı duran Ayasofya Camisi Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce restore ettirilmişti. Tarihi yapıtta ilk namazın önümüzdeki Pazar günü Kurban Bayramı namazı ile birlikte kılınacağı öğrenildi. Diyanet işleri Başkanlığı tarihi binaya henüz bir görevli atamazken, bayram namazı için İznik Müftülüğü'nün bir imam hatip görevlendireceği öğrenildi.

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.11.02 11:14 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A