Avrupa yeniden satışa geçti, İMKB tutunuyor
Güney Kıbrıs gerilimi ve kötü gelen PMI verileri ile Avrupa borsalarında satış yaşanırken içeride İMKB pozitif ayrışıyor.
2013.03.21 14:32 - Son Güncellenme: 2013.03.21 14:32 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
Güney Kıbrıs endişelerinin belirgin şekilde hissedildiği günde arka arkaya gelen açıklamalar bu gerilimin tırmanmasına neden oluyor. Özellikle bir anlaşmaya varılmaması halinde ECB'nin para musluğunu kapatacağı yönünde yaptığı açıklama dikkat çekti. Günün ilk yarısında gelen açıklamalar Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Güney Kıbrıs'ın Euro Bölgesi için sistemsel bir risk yarattığını ve bu ülkenin bankacılık sisteminin bir bütün olarak gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Sabah saatlerinde Çin'den gelen PMI datası iyimserliği arttırsa da ilk yarıda Avrupa'dan gelen PMI verileri hayal kırıklığı yarattı. Özellikle Almanya ve Fransa tarafından gelen beklentilerin altında kalan veriler ile Avrupa endekslerinde de geri çekilme daha belirgin hale geldi.
İlk yarıda takip edilen 3 İspanyol ihalesinden beklentilerin üzerinden borçlanma gerçekleşirken, faizde geri çekilme yaşandı. Ülkenin 10 yıllık tahvil faiz yüzde 4.90'a geçildi.
Stoxx 600 ilk yarının sonunda yüzde 0.62 düşerken, Paris CAC tarafında yüzde 1.21 değer kaybı dikkat çekiyor. Almanya'da yüzde 0.89'luk değer kaybı yaşanırken, İngiltere'de yüzde 0.75 düştü.
İçeride ise dışarıya oranla daha güçlü bir yapı söz konusu. 0.06'lık primle 82.109 puandan başlayan İMKB ilk seansı yüzde 0.51'lik artışla 82583.36 puandan kapattı, işlem hacmi 797.113.248 TL oldu. İlk yarıda en belirgin artış yüzde 1.79 ile inşaat endeksinde olurken bankalar yüzde 0.71 yükseldi.
Emtia tarafında ise altında hareketlilik devam ediyor. Güney Kıbrıs geriliminden beslenen altın yeni günde 16.04'ten 1608'e yükselirken MSCU GSCI emtia endeksinde yüzde 0.2'lik düşüş yaşanıyor. Özellikle petrol tarafında ABD ham petrolünde 92.92'ye gelinmesi buna ek olarak Brent tarafında da 108.34 dolara gelindi.