"Avrupa krizde, Türk işadamı yatırım peşinde"

"Avrupa krizde, Türk işadamı yatırım peşinde"

AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye-Kosova Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, "Avrupa ülkelerinin krizde olduğu bir dönemde Türk işadamlarının yatırım imkânlarını araştırmak için Kosova'ya gelmeleri gurur verici" dedi.

2013.04.15 13:24 - Son Güncellenme: 2013.04.15 13:24 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
"Avrupa krizde, Türk işadamı yatırım peşinde"

BALKANSİAD 12-14 Nisan tarihlerinde Kosova'ya bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye-Kosova Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Kemal Şerbetçioğlu'nun da katıldığı ziyaretlerde, BALKANSİAD heyeti, Türkiye'nin Piştine Büyükelçiliği başta olmak üzere çok sayıda resmi temasa imza atarken, Kosovalı işadamlarıyla ikili görüşmelerde bulundu.
Türkiye Cumhuriyeti Piştine Büyükelçiliği'nde gerçekleştirilen ziyarette konuşan Şerbetçioğlu, Türk işadamlarına "Avrupa ülkelerinin krizde olduğu bir dönemde Türk işadamlarının yatırım imkânlarını araştırmak için Kosova'ya gelmeleri gurur verici" dedi.
Şerbetçioğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"Kosova ile aramızdaki ticaret hacmi istenilen seviyelerde değil. Kosova'nın Türkiye'ye 7,8 milyon avro ihracatı var. Türkiye'nin ise Kosova'ya 184,5 milyon Avro ithalatı gerçekleşmiş. Her iki ülke işadamlarına çok büyük sorumluluk düşüyor. Bir an önce ikili ilişkileri geliştirerek ihracat oranını arttırmaları gerekiyor. İş adamlarımız Kosova'da tarım, hayvancılık, madencilik, inşaat, tekstil ve gıda sektöründe yatırımı düşünülebilirler.Malumunuz İş adamları rasyonel olur. Ancak Kosova için işadamlarımıza akılları ile kalplerini birleştirmelerini tavsiye ediyorum."
BALKANSİAD heyetinin Türkiye Cumhuriyeti Piştine Büyükelçiliği'ne yaptığı ziyarette, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, bakan yardımcısı Rıfat Kırasniç, Kosova Sağlık Bakan Yardımcısı Kadri Hüseyin, Kosova Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Fikrim Damka da hazır bulundu. Büyükelçi Songül Ozan, BALKANSİAD heyetine düzenlediği resepsiyonla 'hoş geldiniz' dedi. BALKANSİAD heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ozan, Balkan ve Rumeli göçmeni işadamlarının akrabalık ve kan bağı bulunan ülkelere yatırım ve ticaret yapmaya davet etti. Büyükelçi, Kosova'ya yapılacak yatırımlarda işadamlarından kar-zarar hesabını ikinci planda tutmalarını istedi.
Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, ise Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesini istediklerini söyledi. Kosova'nın Avrupa Birliği'nin kısa zamanda parçası olacağını söyleyen Yağcılar, nüfusun yüzde 25'inin AB üyesi ülkelerde çalıştığının altını çizdi. Türkiye-Avrupa- Kosova üçgeni oluştuğunu ve bundan iyi yararlanılması gerektiğini belirten Yağcılar, Türkiye ile Kosova arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın en kısa sürede imzalanacağını söyledi. Yağcılar, ayrıca iki ülke arasındaki yatırımları garanti altına almak için çalıştıklarını ifade etti.
BALKANSİAD heyeti daha sonra kısa adı OEK olan Kosova Ekonomi Odası Başkanı Safet Gerxhaliu'yu ziyaret etti. Başbakan Yardımcısı, Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Mimoza Kusari Lila ile de görüşen heyet, Kosova'nın ticaret ve sanayisi hakkında bilgi aldı. BALKANSİAD heyeti daha sonra Kosova Ekonomik Kalkınma Bakanı Besim Beqaj, ziyaret etti. Emerald Hotel'de gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerine de Kosovalı işadamları yoğun ilgi gösterdi. Kosovalı 100'den fazla işadamı BALKANSİAD üyeleriyle karşılıklı yatım ve ticaret konusunda görüşmeler gerçekleştirdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.04.15 13:24 - Son Güncellenme: 2013.04.15 13:24 - HABER MERKEZİ
A