Avrupa göçmenin ölü olanını seviyor

Avrupa göçmenin ölü olanını seviyor

Bir umutla Avrupa'ya gelen göçmenleri kamplara toplayarak insanlık dışı yaşama zorunlu bırakan İtalya, geçen hafta batan teknede ölen göçmenlere vatandaşlık verdi.

2013.10.08 07:44 - Son Güncellenme: 2013.10.08 07:45 - Dünya
A
Avrupa göçmenin ölü olanını seviyor

 

İtalya'nın Lampedusa adası yakınlarında İtalya'ya gitmeye çalışan göçmenlerin yer aldığı geminin batması, Avrupa'da göçmen sorununu tekrar gündeme getirdi. Olayla ilgili İtalya'dan traji komik bir açıklama geldi. 200'den fazla kişinin hala kayıp olduğu, 211 kişinin ise hayatını kaybettiği olay sonrası İtalya Başbakanı Enrico Letta, " Dün Lampedusa adasında hayatını kaybedenler, bugün İtalyan vatandaşı" açıklaması yaptı. Letto bu açıklamayı yaparken geçen hafta yaşanan tradejiden kurtulmayı başaran ve daha önce de İtalya'ya ayak basan göçmenlere ise hala ön yargılı davranırken, vatandaşlık konusunda da oldukça temkinli davranıyor.

Sadece ölenlere izin var

Letta'nın açıklamasından sonra "İtalya sadece ölü göçmenlere vatandaşlık veriyor" tartışmaları da başladı. Tekne faciasından kurtulmayı başaran çoğunluğu Afrikalılar'dan oluşan göçmenlerin son derece kötü şartlarda kaldığı kamplarda hayatlarını devam ettirdikleri de ifade edilirken, İtalyan yasaları 'yasadışı göçmen' kanunlarını da sertleştirmeye ağırlık veriyor. İtalyan Entegrasyon Bakanı gelen tepkiler sonucu bu çağa uymayan yasayı değiştireceklerini dile getirip, "Baskı ile göçmenlik olayına yaklaşamayız, kabul edip yasayı değiştirmeliyiz" dedi. Avrupa Birliği'de son tradejisi sonrası göçmen sorununa daha ılımlı yaklaşılması için AB ülkelerine çağrıda bulundu.

 

 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.10.08 07:44 - Son Güncellenme: 2013.10.08 07:45 - boş7
A