Avrupa'da keyifler kaçtı İMKB'de ise rekorlara devam

Avrupa'da keyifler kaçtı İMKB'de ise rekorlara devam

Hafta ortasında İMKB 100 endeksi yeni rekorları devirirken dışarıda daha olumsuz bir hava gözleniyor. Gözler ABD bankalarında gelecek bilanço rakamlarında.

2013.01.16 14:06 - Son Güncellenme: 2013.01.16 14:06 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Avrupa'da keyifler kaçtı İMKB'de ise rekorlara devam

Özellikle son 3 gündür aralıksız yükselen Asya piyasalarında sabah saatlerinde yaşanan sert düşüşler, Eurogroup Başkanı Jean Claude Juncker'in eurodaki değerlenmenin tehlike arz etmeye başladığının artını çizmesi ile birleşince Avrupa'da yeni gün satışla başladı.

Juncker'in açıklaması sonrasında euro değer kaybederken STOXX 600 gün ortasında yüzde 0.3'lük değer kaybı ile güne devam ediyor. Son 5 işlem gününde yüzde 1.1 değer kazana  STOXX 600 Şubat 2011 seviyelerine yükselmişti.

Açıklamalar etkisi en çok kendisini bankalar üzerinde gösteriyor. Fransız dev Societe Generale yüzde 3.96 değer kaybı yaşarken, BNP Paribas tarafında yüzde 1 üzerinde kayıp var. Madrid merkezli Banco Santander yüzde 1.12 düşüle güne devam ediyor.

Ülke endeksleri tarafında ise Paric CAC yüzde 0.40 düşerken Alman DAX yüzde 0.23 aşağıda. Londra FTSE yüzde 0.50 değer kaybediyor.
Bölgeden gelen önemli haberler içinde İtalya'nın 10 aradan sonra ilk kez ticaret fazlası vermesi dikkat çekiyor. Buna ek olarak Euro Bölgesi Aralık ayı TÜFE rakamlarında yüzde 0.4'lük artış gerçekleşirken beklenti yüzde 0.3 seviyesindeydi. Yıllık bazda ise veri yüzde 2.2 oldu.

İngiltere'de Mortgage Kreditörleri Konseyi CML'nin yaptığı açıklamaya göre ilk kez konut alanlarda artış, Kasım ayında konut alımı izin kullanılan kredi sayısını yüzde 6 artırdı. 

Önemli açıklamalardan biri de Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny'den geldi. Euro bölgesinin iyi yolda olduğunu belirten Nowotny henüz varmak istenilen noktada olmadıklarını belirtti. Euro Bölgesi bankalarının ECB'ye olan ihtiyaçlarının da azaldığını belirten Avusturya Merkez Bankası Başkanı likidite tarafında henüz başa başnoktasına gelinemediğini kaydetti.

İlk yarı sonunda Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvil ihracına 1.7 kat talep geldiği bilgisi geldi. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvil ihracına 6.68 milyar euro talep geldiği açıklandı.

Gelişmekte olan piyasalar endeksi MSCI EM ise ikinci günde de geri çekilerek yüzde 0.4 değer kaybetti.

İçeriye döndüğümüzde ise İMKB rekor ile başladığı günde ilk yarı içinde rekorları arka arkaya tazeledi. İMKB endeksi ilk seansı yüzde 0.82 artışla 83.078 puandan kapattı, işlem hacmi 1.492.624.093TL oldu. Endeks gün içinde 83.086 seviyesine kadar yükseldi. İlk yarıda gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6.05 oldu.

Para piyasaları tarafında ise dolar TL ilk yarıda gerileyerek 1.7697'ye geldi. Euro tarafında da değer kaybı hakim. Euro TL 2.3550 olurken euro dolar paritesi tarafında da 1.3304'e gerilenmiş oldu. Sepet kur tarafında ise yukarı yönlü hareket gözleniyor gün ortasında 2.0620 seviyesinde.

Emtialarda altın 1678 olurken Brent petrol 110.49 seviyesinde, ABD ham petrolü ise 93.47 dolarda.

ABD açılışı öncesinde Goldman Sachs ve JP Morgan bilançoları önemli olacak

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.01.16 14:06 - Son Güncellenme: 2013.01.16 14:06 - HABER MERKEZİ
A