"Atık yağları daha çok toplamamız gerek"

"Atık yağları daha çok toplamamız gerek"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, atık bitkisel yağlara ilişkin, "Yüzde 10 kadarını toplayabildiğimiz atık yağlar, bize yılda 1 milyar dolar civarında katma değer sağlıyor ama bizim 80-100 bin ton toplamamız lazım ki 7-8 milyar dolarlara çıksın" dedi.

2013.10.08 13:10 - Son Güncellenme: 2013.10.08 13:10 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
"Atık yağları daha çok toplamamız gerek"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Keçiören Belediyesi'nin destekleriyle hayata geçirilen "Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi" Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'ın katılımı ile tanıtıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere projeye, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Çevre Koruma Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu da destek verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, projenin Keçiören ve Keçiören'deki okullar sayesinde dalga dalga yayıldığını belirterek, programa katılan çocuklara teşekkür etti. Bayraktar, "Ana idealimiz ve vermek istediğimiz mesaj, Temiz çevre engelsiz yaşama hakkı. Engelli kardeşlerimizle imkanlarımız arttıkça daha fazla birlikte olacağız. Çevre son derece dünyada önem kazanıyor. İklim değişikliği oluyor, buzullar eriyor, hava kirleniyor, insanlar artık eskiye göre çok daha fazla tüketiyorlar. Tabi insanlar çok daha fazla tüketince tabiatın doğanın kirlenmesi artıyor" diye konuştu.

"DUYARLI HALE GELMELİYİZ"

Duyarlı hale gelmemiz gerektiğini vurgulayan Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Plajlarda mavi bayrakta 3'üncü sıraya çıktık Türkiye'de 166 noktada online olarak temiz hava kalitesini ölçüm istasyonlarımız var. 10 bin metreküp üzerinde su, atık su deşarj eden bütün işletmeleri online olarak izliyoruz. Önümüzdeki seneden sonra fabrikanın bacalarını da online olarak izleyeceğiz. Çevre konusunda çok dikkatli adımlar atıyoruz. Türkiye'deki 55 bin muhtarımızla sözleşme yaptık. Muhtarlarımıza daha fazla yetki vereceğiz. Engelli kardeşlerimizin de yanında olmak suretiyle onların mutlu olması için ne gibi adımlar atacağız onlarla ilgileneceğiz. Şuanda Türkiye'de yaklaşık 1 buçuk milyon ton bitkisel atık yağ kullanılıyor ve bundan da yaklaşık 150-180 bin ton atık oluşuyor. Biz bunun ancak yüzde 10 kadarını toplayabiliyoruz. Buda bize yılda 1 milyar dolar civarında katma değer sağlıyor ama bizim 80-100 bin ton toplamamız lazım ki 7-8 milyar dolarlara çıksın. Atık yağ, lavaboları, kanalizasyonları tıkıyor, birde suyu kirletiyor. Geri dönüştürdüğümüz zaman, bu atık yağlardan enerji üretiyoruz. Çevre işi dünyanın bir numaralı gündem maddesidir."

Keçiören Belediye Başkanı Ak ise, tabiatın yaşaması için fayda sağlayan bir iş yaptıklarını ifade ederek, "Bugün tüm Türkiye'yi ilgilendiren projenin başlangıcını gerçekleştiriyoruz. Tabii kaynakların korunması ve ekonomiye katkı sağlanması amacıyla dönüşüm hareketini başlattık, artık attık bitti demiyoruz, attık dönüşüyor diyoruz. Tüm caddeleri okulları 16 bin iç mekan ve 400 dış mekan atık toplama kutusu yerleştirdi. . Belediye bünyesinde 08.00-18.00 saatleri arasında hizmet veren bir Atık Danışma Merkezi birimi oluşturdu. Yapılan bu çalışmalar sonucunda Keçiören'de 100 bin 375 ton ambalaj kağıdı, 2 bin 193 kg pil ve 73 bin 142 kg bitkisel atık yağ toplandı. 1 ton kağıt 17 bin ağaç kurtarıyor. Rakamlara dikkat edersek bir ormanı kurtarmışız" şeklinde konuştu.

Tanıtım toplantısında konuşmaların ardından Bakan Bayraktar, engelli vatandaşlara 10 adet akülü tekerlekli sandalye, görme engelli vatandaşlara 40 adet baston dağıttı. Etkinlik kapsamında ayrıca 3 tane hasta yıkama sedyesi verildi. Çocuklar etkinlikte Bakan Bayraktar ile birlikte 'Atık yağ toplama' bidonlarına atık bitkisel yağları attı.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.10.08 13:10 - Son Güncellenme: 2013.10.08 13:10 - HABER MERKEZİ
A