Ata sporumuz Alpagu dünyaya açılıyor - ÖZEL HABER

Ata sporumuz Alpagu dünyaya açılıyor - ÖZEL HABER

Yüzyıllarca önce yalnız savaşan anlamına gelen Alpagu ile sporu başlatan ata sporu, kurulan federasyon ile yeniden gün yüzüne çıkarak dünyaya açılıyor. 10 alt kategoriden oluşan Alpagu için kuşak denkliği başta Bursa olmak üzere tüm illerde yapılacak.

2014.03.12 09:47 - Son Güncellenme: 2014.03.28 11:30 - Spor - HABER MERKEZİ
A
Ata sporumuz Alpagu dünyaya açılıyor - ÖZEL HABER
06:24 Ata sporumuz Alpagu dünyaya açılıyor - ÖZEL HABER

İLGİLİ VİDEO

Ata sporumuz Alpagu dünyaya açılıyor - ÖZEL HABER

Mesut DEMİR/BURSADABUGUN.COM

Yüzyıllarca önce yalnız savaşan anlamına gelen Alpagu ile sporu başlatan ata sporu, kurulan federasyon ile yeniden gün yüzüne çıkarak dünyaya açılıyor.

81 İLDE ATA SPORLARIMIZ KONUŞULACAK
Alpagu Türkiye Federasyonu Asbaşkanı Cengiz Asar, Bursada Bugün'e yaptığı açıklamada, "Türk savaş sanatı anlamına gelen Alpagu federasyonu Türkiye'de yeni kuruldu. Yeni kurulmamıza rağmen Ankara'da bir denklik semineri yapıldı. 22 Mart'ta Bursa'da denklik semineri yapılacak. Türkiye'nin 81 ilinde denklik seminerleri yapılacak. Federasyon olarak 81 ilde temsilcilikler verildi. Türk Milleti için bu bulunmaz bir fırsat. Kendi özümüzü, öz sporumuzu tanıtacağız" dedi.

TÜRKİYE ÖZÜNE DÖNÜYOR
Ata sporlarının Türk örf ve adetlerine göre düzenleneceğini ifade eden Asar, şunları kaydetti;
"Ata sporlarımızda her terim Türkçe olacak. Böylelikle dünyaya yayılacak olan ata sporlarımız, Türkçe terimlerle ifa edilecek ve şampiyonalarda Türkçe terimler kullanılacak. Yani yıllardır Kore, Çin ve Japonların yaptıklarını biz Türkçe olarak yapacağız. Ülkemize hayırlı olsun."

"BURSALI SPORCULARI 22 MART'TA DENKLİK SEMİNERİNE BEKLİYORUZ"
Alpagu Türkiye Federasyonu Asbaşkanı ve Marmara Bölge Sorumlusu Necmettin Kibar ise, bütün dünyanın Türk bayrağına saygı duymak zorunda kalacağını ifade ederek, "Türk Milleti olarak özümüze dönüyoruz. Ata sporlarımızı başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyaya tanıtacağız. 22 Mart'a birçok branşta kemer sahibi olan Bursalı sporcularımız, denklik yaptırabilirler. Beyazdan kırmızı kemere kadar olan tüm branşlardaki sporcularımızı denklik seminerimize bekliyoruz" dedi.
81 ilde temsilcilikleri bulunan Alpagu Federasyonu'nun Alpagu Dünya Federasyonu da kuruldu. Alpagu ile ilgili 81 ilde kuşak denkliği işlemlerinin tamamlanmasının ardından şampiyonlar başlayacak.

ALPAGU NEDİR?
Alpagu Türk Milletinin öz malıdır. Alpagu'ya tek başına da kimse sahip çıkamaz. Çünkü Alpagu bu milletten öz ata sporlarının bir araya getirilerek ortaya konmuş bir mücadele sanatıdır.

DİĞERLERİNDEN FARKI NEDİR ?
Alpagu icat edilmiş bir mücadele sanatı değildir. Tarihin içinden süzülüp gelen ve zaman içinde unutulmak üzere olan Türk Mücadele Sanatlarını canlandırmak ve de canlı tutmak amacı ile bu sporların özünü değiştirmeden her birinin günümüz şartlarında uygulanabileceği şekli ile bir araya getirip tek çatı altında tek spor olarak ortaya koyarken temel sporu da aslına dokunmadan muhafaza edip zaman zaman seminer ve kurslarımızda sporculara öğretmek gerekirse maçlarını düzenleyip bu branşları da yaşatmaktır.
Türklerin doğasında bulunan mücadele ruhunu en iyi ve doğal şekilde yansıtmak ve yaşatmak, Gelenek ve görenekleri usulünde öğretilerimizi sunmak Alpagu mücadele sanatının tek amacıdır.

ALPAGU'NUN KELİME ANLAMI
Alpagu Göktürkçeden gelen bir terimdir ve anlamı Düşmana tek başına saldıran cesur asker- Yanlız Kurt - Askeri alanda en üst rütbe - Yanlız savaşçı  gibi çok güzel anlamları vardır.
Alpagu açılımı ise;

A  -  ADALET
L   - LİYAKAT
P   - PERFORMANS
A   - AKILCI
G   - GÜÇLÜ
U   - UYUMLU

ALPAGU BRANŞLARI...
KOBOS:

Çin ve çevresindeki Türk topluluklarının kendi aralarında geleneksel olarak yaptıkları ve yaşattıkları savunma sanatıdır.

TURON:
Orta Asya ve Kore civarında yaşayan Türklerin kendi aralarında yaptıkları ve Taekwondo'ya ilham olan bir Türk savunma sanatı.

HUN BOXU:
Hun Türklerinin geleneksel savaş sanatı. Kick Box'a benzerliği dikkat çeker ancak Kick Box'tan binlerce yıl evveli olan bir sanattır.

ABA GÜREŞİ: 
Türklere ait olan ve halen Güney kısımlarında devam eden geleneksel Türk sporudur.

KUŞAK GÜREŞİ:
Halen Nogay ve  Tatar vatandaşlarımız Eskişehir ve çevre illerinde rastlanan düğün ve festivallerde sıkça karşılaştığımız bir geleneksel spordur.

TEREKEME DÖVÜŞÜ:
Kars ve çevresinde sıkça rastlanan ancak gayet sert bir savunma sanatı olarak bildiğimiz bu ata sporumuz halen ayakta ve yok olmaya direnen bir sporumuzdur.

KURAŞ:
Kuraş, Judo'ya benzerliği ile öne çıksa da Japon kaynaklarında Kuraş'ın Judo'nun atası olduğu zaten yazılıdır.

GÜREŞ:
Binlerce yıldır atalarımızın bugünlere taşıdığı ve Kırkpınar ile süslediği bir ata sporumuzdur. Ancak bu sporun bizim literatürümüze giriş tarihi Atalarımızın Çin üzerine yaptıkları seferler ile başlar. Çin Seddi'nin yapıldığı tarihlere dayanır. Çinli kaynaklarda güreş eski Çince bir deyim olup pasif anlamını taşır.

DEPÜK:
Depük Türklerin 2000 yıldan beri kaynaklarında yer alan bir tür futboldur. Çok yakında kuralları ile birlikte sizlere tanıtacağımız Depük sporunun Türkiye'deki tek temsilcisi Alpagu Martial Arts ve Depük sporunun tanıtımı ile görevli Abdulkerim Alçı'dır.

ŞALVAR GÜREŞİ:
Türk Milletinin milli sporları arasında olan şalvar güreşi Aba Güreşine çok benzer ve şalvar giyilerek yapıldığı için bu isimle anılmıştır. Alpagu yukarıdaki 10 Türk sporunun teknikleri ile oluşmuş ve modernize edilmiştir.
 

Diğer Spor Haberleri için tıklayın


2014.03.12 09:47 - Son Güncellenme: 2014.03.28 11:30 - HABER MERKEZİ
A