Askerler üniformalarıyla iletişim kuracak

Askerler üniformalarıyla iletişim kuracak

Gelecekte askeri üniformasıyla konuşan askerler görebilirsiniz. ABD ordusu için geliştirilen yeni teknoloji, askerlerin giyeceği tişört ve kamuflaja mikroskobik iplik dokunmasını amaçlıyor. Bu şekilde, en zor savaş şartlarında bile askerler üniformaları aracılığıyla iletişim kurabilecek.

2013.02.21 17:43 - Son Güncellenme: 2013.02.21 17:44 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Askerler üniformalarıyla iletişim kuracak

 

ABD ordusundaki askerler, yakın gelecekte en üstün iletişim teknolojisi 'giyebilir.' Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile ABD ordusu işbirliğinde geliştirilen teknoloji, askeri üniformaların kendi aralarında iletişim kurabilmelerinin yanı sıra, ışığı ısıyı ve sesi de tespit edebilmesini amaçlıyor.

 

Üniformalara dokunacak olan iplikler, transistör, işlemci içermeyecek  veya akım iletme özelliği bulunmayacak. MIT ve ordunun işbirliğinde çalışan Askeri Nanoteknolojiler Enstitüsü'nün direktörü John Joannopoulos, "Artık kendileri cihaz işlevi gören iplikler var" ifadesini kullandı.

 

Wired dergisinin haberine göre, üniformalarda kullanılacak 'mikro iplikler' yıllardır geliştirilmeye çalışıyor ancak henüz istenilen iletişim kapasitesine erişmiş değiller. Joannopoulos'un Wired'a verdiği bilgiye göre, 'henüz üniformalarda kullanılmak için çok kalınlar.' Şu an çağı bir milimetre olan ipliklerin, 100 mikron boyutuna indirilmesi amaçlanıyor. Mikro ipliklerin Ar-Ge sürecinin 10 yıl daha sürmesi bekleniyor.

 

ASKERİ TEKNOLOJİDE ÇIĞIR AÇACAK

Massachusetts eyaletindeki Ordu Askeri Sistemleri Merkezi'nde ilk testleri yapan ABD'li mühendisler, ilk aşamada, ipliklere zarar vermeden üniformalara dokunabileceklerini ortaya koydu.

 

Başarılı olması halinde, mikro iplikler askeri alanda çok büyük işlevler görecek. Duma ve toz altındaki veya karanlığa bürünmüş savaş alanlarında askerler birbirleriyle iletişim kurabilecek. Kimliği bilinmeyen bir askere lazer işaretleyici tutulduğunda, eğer aynı üniformayı giyiyorsa kimliğini doğrulayan sinyal üniformasından geri gönderilecek. Isı algılayıcıları ise askerlerin vücut sıcaklığından kalp atışına kadar sağlık durumunu ortaya koyan bilgileri iletecek.

 

Joannopoulos, "Üniformanız, hiç konuşmanıza gerek kalmadan gerekli olan bilgiyi iletecek... Amaç, askerin vücudunu tamamen tarayabilen alıcılar geliştirmek" dedi.

 

 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.02.21 17:43 - Son Güncellenme: 2013.02.21 17:44 - HABER MERKEZİ
A