Aşk nedir? Gerçek aşk nasıl olur? Aşık olduğumuzu nasıl anlarız?

Aşk nedir? Gerçek aşk nasıl olur? Aşık olduğumuzu nasıl anlarız?

Aşk, sevginin bir üst noktası, aşırı ilgi ve bağlılık olarak tanımlanır. Bununla birlikte aşkın birçok çeşidi vardır. Peki, aşk nedir? Gerçek aşk nasıl olur? Aşık olduğumuzu nasıl anlarız?

2024.03.28 16:16 - Son Güncellenme: 2024.03.28 16:17 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Aşk nedir? Gerçek aşk nasıl olur? Aşık olduğumuzu nasıl anlarız?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan aşk kelimesi ''aşaka'' sözcüğünden türetilmiştir. Aşaka ise Arapçada sarmaşık anlamına gelir.  Peki, aşk nedir? Gerçek aşk nasıl olur? Aşık olduğumuzu nasıl anlarız? 

Aşk çeşitli coğrafyalarda ve kültürlerde farklı şekilde tanımlanmıştır. Örneğin tasavvuf edebiyatında aşk, ilahi ve mecazi aşk olarak ikiye ayrılır. Başta Fuzuli olmak üzere birçok divan şairine göre kainatın yaratılma sebebi aşktır.

İlim kesbiyle paye-i rifay

Bir hayal-i muhal imiş ancak

Aşk imiş her ne var alemde

İlim bir kıyl-ü kal imiş ancak

Fuzuli'ye ait bu dörtlükte, aşk, kainatın özü olarak nitelendirilir. Genel kanıya göre ise aşk, bir kişinin bir insana duyduğu aşırı sevgi ve bağlılık demektir. Aşkın diğer çeşitleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Platonik aşk: Kişinin aşık olduğunu karşı tarafa söyleyemediği aşk.

Karşılıksız aşk: Kişinin duygularına karşılık bulamadığı aşk.

Gerçek aşk nasıl olur?

Gerçek aşkın tanımı birçok kişiye göre değişse de belli başlı özellikleri, her yerde ve her kişide aynıdır. Gerçek aşkta, üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık olduğu kişi vardır.

Sadakat ve güven gerçek aşkın meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat da gerçek aşk ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.

Aşık olduğumuzu nasıl anlarız?

Birisine aşık olan kişide hem fiziksel hem de duygusal birçok değişim gözlemlenir. Aşkın olan kişinin iştahı kesilir ve çok daha az uyumaya başlar. Sadece aşık olduğu kişiyi düşündüğü için dalgınlaşır ve bir şeye odaklanmakta güçlük çeker. Gün içinde rutin işlerini yapmakta bile zorlanır.

Kişi, aşık olduğu insanı görünce kalbi daha hızlı atmaya başlar. Onunla konuşurken heyecanlanır. Eğer kişi karşılıksız ya da platonik bir aşk yaşıyorsa, o zamanda depresyon emareleri gösterebilir. Büsbütün içine kapanır ve kendisini toplumdan soyutlar. Aşkına karşılık alan kişilerde ise ani duygu patlamaları ve coşkun bir ruh hali gözlemlenir.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2024.03.28 16:16 - Son Güncellenme: 2024.03.28 16:17 - HABER MERKEZİ
A