Aşırı sağ örgüte üç ülkede baskın

Aşırı sağ örgüte üç ülkede baskın

Almanya, İsviçre ve Hollanda'da polis, aşırı sağcı bir grubun terör örgütü kurduğu şüphesi baskınlar düzenledi ve arama yaptı.

2013.07.17 20:01 - Son Güncellenme: 2013.07.17 20:01 - Dünya
A
Aşırı sağ örgüte üç ülkede baskın

 

"Werwolf Kommando" adını taşıyan örgütün Almanya'da siyasi düzeni ortadan kaldırmak istediği belirtiliyor. Operasyonlarda Kuzey Almanya'da 50 polis memuru görev alırken, İsviçre'deki aramalar da Almanya'nın talebi üzerine gerçekleşti. Aşırı sağcıların 'Werwolf Kommando' (Komando Kurt Adam) başlığı altına bir terör örgütü kurduklarından şüphelenen polis Almanya, Hollanda ve İsviçre'de farklı noktalara operasyonlar düzenledi. Karlsruhe'deki Federal Savcılığın talimatı ile düzenlenen operasyonlarda ev ve hapishane hücrelerinde aramalar yapıldı. Savcılıktan yapılan açıklamaya göre Kuzey Almanyada bulunan aşırı sağcılar ve İsviçrede hapishanede bulunan iki mahkumun aşırı sağcı bir terör örgütü kurmuş olmasından şüpheleniliyor. Örgütün hedefinin Almanyanın siyasi ve anayasal düzenini ortadan kaldırmak olduğu belirtiliyor.

Açıklamada ayrıca söz konusu grubun terörist saldırılarda bulunmak istediği belirtilirken grubun bu amaçla gizli iletişim sağlamak için elektronik bir şifreleme sistemi geliştirdiğinin altı çiziliyor. Aramalarda saldırı planları için somut bilgi ve bulgulara ulaşılmaya çalışıldığı belirtiliyor. Ancak aramalarda somut saldırı planlarına rastlanmadığı gibi tutuklanan da olmadı. Aramalarda Kuzey Almanya'da 50 polis memuru görev aldı. Aramalar Hamburg şehri ile Mecklenburg-Vorpommern ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde gerçekleştirildi. Hollanda ve İsviçre'deki aramalar ise Almanya'nın talebi üzerine gerçekleşti.

Şüphelilerin Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından takip edilen ve yaklaşık 10 üyesi olduğu tahmin edilen Hamburg "Weisse Wölfe Terrorcrew" örgütü ile de bağlantılı olduğu tahmin ediliyor. Aşağı Saksonya eyaletinin Buchholz, Nordheide ve Burgwedel şehirlerinde üç Neonazi'ye baskın düzenleyen polis Mecklenburg Vorpommern eyaletinde ise Wismar şehrinde bir Neonazi'ye baskın düzenledi. Spiegel Online, Aşağı Saksonya'da baskın yapılanlardan birinin 29 yaşındaki Denny R. olduğunu belirtti. Wismar'da ise polisin listesinde 32 yaşındaki Heiko W.'nin olduğu tahmin ediliyor. Baskın sonucunda kimsenin tutuklanmadığı açıklandı.

Aşırı sağcı grubun örgütlerine Werwolf adını verirken de Nazileri örnek aldığına dikkat çekiliyor. Naziler İkinci Dünya Savaşı'nın son dönemlerinde gerilla grupları oluşturmuş ve bunlarla Werwolf taktiği uygulayarak rejimlerinin çöküşünü önlemeye çalışmışlardı. Ancak söz konusu aramaların Amerikan istihbaratının Almanya'da dinleme yaptığının ortaya çıktığı bir döneme rastlaması, aramalarda somut bilgilere rastlanamaması ve tutuklamaların olmaması gündem değiştirme ve kamuoyunu Amerikalılar ile istihbari işbirliğinin gerekli olduğunu ikna etme taktiği olarak değerlendiriliyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.17 20:01 - Son Güncellenme: 2013.07.17 20:01 - Zeynep Çelik
A