Aşı ne zaman koruyucu, ne zaman tedavi edici?

Aşı ne zaman koruyucu, ne zaman tedavi edici?

Hem kanserin oluşumunu önlemek hem de tedavisinde kullanmak amacıyla geliştirilen aşılar, vücudun bağışıklık sistemini tümöre karşı duyarlı hale getiriyor.

2013.02.21 08:58 - Son Güncellenme: 2013.02.21 08:58 - Sağlık
A
Aşı ne zaman koruyucu, ne zaman tedavi edici?

Aşı ile hedeflenen; bağışıklık sisteminin vücudun diğer hücrelerine zarar vermeden kanserli hücreleri yok etmesini kolaylaştırmak. Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Duygu Derin, tümör aşılarının bağışıklık sistemini uyarma temeline dayandığını söyledi.


Aşıların koruyucu ve tedavi edici olarak iki gruba ayrıldığını belirten Derin, "Tümör aşıları bağışıklık sisteminin uyarılması esasına dayanıyor. Kanser hücrelerinin yüzeylerindeki yapılar bağışıklık sistemine tanıtılıyor. Bu yapılar bağışıklık sisteminin yanıt vermesini sağlayacak veya artıracak başka bir proteine eklenebiliyor veya hastanın kendisinden veya başka hastalardan elde edilen hücrelerden 'tam hücre aşıları' hazırlanıp hastaya verilebiliyor. Aşılamada, kanser hücrelerini tanır hale gelen vücudun bağışıklık sistemi hücrelerinin, sağlıklı hücrelere zarar vermeksizin doğrudan kanser hücrelerine karşı bir saldırıda bulunacağı varsayımı ile ilerleniyor" dedi.

Günümüzde uygulanan aşıların rollerini anlatan Doç. Derin, karaciğer kanserine karşı Hepatit B ve rahim ağzı kanserine karşı HPV aşısı olduğunu söyledi. Derin, "Toplumda yaygın görülen Hepatit B' de kronikleşen vakaların yüzde 10'u karaciğer kanserine dönüşüyor. Hepatit B aşısı, kişilerde bu enfeksiyona karşı bağışıklık oluşturarak kronikleşmeyi ve kanserleşmeyi önlüyor" ifadesini kullandı.

TEDAVİ EDİCİ AŞILARLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Rahim ağzı kanserinde ise kanser nedeni görülen HPV tip 16 ve 18 enfeksiyonuna karşı geliştirilen aşı ile kanserleşmenin önlendiğini belirten Derin, kanserde tedavi edici aşılar hakkında ise şunları söyledi: "Bunlar, ileri teknoloji ürünü olmakla birlikte henüz tedavide etkin bir yöntem olarak kullanılamıyor. Tedavi edici aşılar içinde kök hücre yöntemi olarak bilinen dendritik hücre aşıları ön plana çıkıyor. Hastadan alınan kandaki kök hücreler, laboratuarda dendritik hücre denilen özelleşmiş hücrelere dönüştürülüyor. Bu hücreler kanser hücrelerinin yüzey yapılarına karşı duyarlı hale getirilip tekrar hastaya veriliyor. Bu yöntemin prostat, malign melanom ve böbrek kanserleri üzerindeki tedavi edici etkisi araştırılıyor.

MELANOMDA ETKİNLİĞİ TARTIŞMA KONUSU
Malign melanomda aşı tedavisinin etkinliği ise henüz tartışılıyor. Ancak bağışıklık sistemini uyaran tedaviler uzun zamandır uygulanıyor. Malign melanom tedavisinde yeni çıkan bir ilaç, kanser hücrelerini tanıyıp yıkan sitotoksik T lenfositlerini durduran mekanizmayı işlemez hale getiriyor. Bu şekilde dolaylı yoldan bağışıklık sistemini aktive ediyor."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.02.21 08:58 - Son Güncellenme: 2013.02.21 08:58 - boş7
A