Asgari ücrete Bursa yorumu (ÖZEL HABER)

Asgari ücrete Bursa yorumu (ÖZEL HABER)

2021 yılında uygulanacak asgari ücret yüzde 21.56 oranında zamlanarak 2 bin 324 TL'den 2 bin 825 TL'ye çıktı. Böylece asgari ücrete yüzde 21.56 oranında zam yapılmış oldu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Erdursun konu hakkındaki değerlendirmelerini Bursada Bugün'le paylaştı.

2020.12.29 09:03 - Son Güncellenme: 2020.12.29 09:58 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Asgari ücrete Bursa yorumu (ÖZEL HABER)
10:08 Asgari ücrete Bursa yorumu (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Asgari ücrete Bursa yorumu (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirleneceği dördüncü ve son toplantısını gerçekleştirdi, milyonların beklediği açıklama sonunda geldi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk toplantı sonrası yaptığı açıklamada 2021 yılında uygulanacak asgari ücretin bekar bir işçi için brüt 3 bin 577 TL 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendiğini açıkladı. Böylece asgari ücrete yüzde 21.56 oranında zam yapılmış oldu. Asgari ücrete gelen zamma Bursa'dan yorum geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Bu ücret 01.01.2020 tarihindeki asgari ücret olan 2 bin 324 liraya dahi ulaşamadı çünkü o tarihte eline 2 bin 324 lira geçen kişinin parası TL bazında yüzde 30 azalarak değer kaybetti, her şeyin fiyatı arttı. Asgari ücrete yüzde 21,56 oranında zam yapılması aslında paranın yüzde 30 değer kaybının altında kalmış oldu" dedi.

ASGARİ ÜCRETE GELEN ZAM ORANI, PARANIN DEĞER KAYBININ ALTINDA KALDI

Özgür Erdursun, asgari ücrete kağıt üzerinde güzel bir zam gelmiş gibi gözükse de bunun çok anlamlı olmadığı şu sözlerle açıkladı: "Asgari ücrete yüzde 21,56 oranında zam yapıldı. Asgari ücret AGİ ile beraber 2 bin 825 lira ama 500,85 TL sigorta primi, 35,78 TL işsizlik sigortası primi, 456,13 TL gelir vergisi, 27,15 TL damga vergisi kesildikten sonra 2.557 TL'ye düşüyor. 268 liralık AGİ tutarı eklendikten sonra da net 2.825 TL'ye yükseliyor. Oran olarak baktığımızda yapılan zam az bir oranda değil, bugün devlet memurlarına, emeklilere yüzde 7-8 civarında zam yapılacakken asgari ücrete yapılan zamma kağıt üzerinde baktığımızda biraz daha fazla olduğunu görüyoruz. Aslında bu oran beklentileri karşıladı mı sorusuna en iyi yanıtı asgari ücretliler verecektir. Ben asgari ücret belirlenmeden önce devletin de hükümet aracılığıyla elini taşın altına koyup asgari ücrete ayrıca bir destek uygulaması yapacağını düşünmüştüm.  Daha önce yaptığım tahminlerde 2021 yılında asgari ücretin 2650 lirayla 2900 lira arasında olacağını düşünerek 2700 lira gibi bir öngörüde bulunmuştum.  Belirlenen asgari ücret 01.01.2020 tarihindeki asgari ücret olan 2324 liraya dahi ulaşamadı çünkü o tarihte eline 2 bin 324 lira geçen kişinin parası TL bazında yüzde 30 azalarak değer kaybetti, her şeyin fiyatı arttı. Asgari ücrete yüzde 21,56 oranında zam yapılması aslında paranın yüzde 30 değer kaybının altında kalmış oldu."

"ÇALIŞANLARIN YÜZDE 43'Ü ASGARİ ÜCRET ALIYOR!"

Asgari ücretle çalışan kişi sayısının çok fazla olduğunu vurgulayan Erdursun, "Asgari ücretliden vergi alınmaması ve devletin işverene vermiş olduğu yardımlar gibi asgari ücretliye de destek vermesi konusu sendikaların dile getirmesiyle çok konuşuldu. Aslında ülkemizdeki temel asgari ücret sorunu, çalışanların yaklaşık yüzde 43 gibi büyük çoğunluğunun asgari ücretle çalışıyor olması. Toplamda da asgari ücrete yakın rakamlarla birlikte bu oran yüzde 60'a çıkıyor. Asgari ücret için 4 kez toplantı yapıldı ama bu toplantılarda ne konuşulduğunu anlayamadık. Bütçe görüşmelerinde zaten asgari ücretliler üzerinden alınan vergilerin yüzde 21 artacağı belirlendi. Asgari ücrete de yüzde 21 oranında zam geldi, yani ne kadar zam yapılacağı önceden belirlenmiş ve bu yapıldı. İnsanların paralarının değer kaybıyla beraber ekonominin zor durumda olduğu süreçte yalnızca devlet değil bireyler de zor durumda olur. Asgari ücret hesaplanırken, konut, giyim, gıda, faturalar ve tüm bu harcamaların yanında kültürel aktivitelere de yetecek bir ücret belirlenmesi gerekiyor. Ama bakıldığı zaman bugün çok fazla kişi asgari ücretle çalışıyor ve asgari ücret çok düşük. Özellikle büyükşehirlerde bu paralarla insanlar eşleri çalışmadığı halde birkaç çocukla bu parayla geçinmeye çalışıyorlar" dedi.

"İŞVEREN ARTAN MALİYETİ FİYATLARA YANSITACAK"

"Asgari ücrete yapılan zamla beraber işverenlerin de işçilik maliyeti yüzde 21 oranında arttı" diyen Erdursun işverenin bu maliyeti fiyatlara yansıtacağının altını çizerek, "Bu para esnafın ve işverenin cebinden çıkıyor. Bu maliyeti üreticiler ve firmalar fiyatlarına yansıtacak. Fiyatlar sadece yüzde 21 ile kalmayacak enerjiden tutun diğer maliyetler de işin içine girdiği zaman 2021 yılında toplamda yüzde 30- 40 gibi fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalacağız. Ülkemizde 700 bin esnafın yanında sadece bir kişi çalışıyor. 1 milyon 600 bin işverenin yanında 1-10 arasında kişi çalışıyor ve bu işverenler maliyeti fiyatlara yansıtmayı düşünüyorlar. Bu asgari ücret çoğu kişiyi mutlu etmeyecek diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"ASGARİ ÜCRETTEN EN KAZANÇLI DEVLET ÇIKTI"

Erdursun, ne çalışanların ne de işverenlerin asgari ücret konusunda tatmin olmadıklarını dile getirirken, "Sendikalar, asgari ücretlilerden vergi alınmaması ve işveren verilen yardım gibi asgari ücretliye de devlet desteği verilmesi konusunda çok direndi ama bunlar yapılmadı. Belirlenen rakamlar asgari ücretlileri yakından ilgilendirirken, maliyeti düşünen esnafı ve işverenleri de bir o kadar ilgilendiriyor. Buradan en kazançlı devlet çıktı çünkü sigorta primlerine ve vergilere yüzde 21,56 oranında zam yaptı. Devletin yeniden değerleme oranı yüzde 9, ama ücretliler üzerinden alınacak vergi yüzde 21 oranında. Bu rakamları esnaf ve işveren ödüyor, asgari ücretli bu parayla geçinemiyor mutlu değil. Aslında devlet alacağı yüzde 21 oranındaki vergiden yeniden değerleme oranı olan yüzde 9'u çıkarıp asgari ücretlinin cebine koyabilirdi ama bunu tercih etmediler" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.12.29 09:03 - Son Güncellenme: 2020.12.29 09:58 - HABER MERKEZİ
A