Asansör kazalarından site yöneticileri sorumlu tutulacak

Asansör kazalarından site yöneticileri sorumlu tutulacak

Önümüzdeki yıldan itibaren asansör kazalarından site yöneticileri sorumlu tutulacak.

2011.11.02 16:23 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Asansör kazalarından site yöneticileri sorumlu tutulacak

2008 yılında yürürlüğe giren kanun gereği 2012 yılından itibaren apartmanlardaki asansör kazalarından site yöneticileri mesul olacak. Asansörlerin yılda bir kez akredite olmuş uzman kuruluşlar tarafından denetlenmesi mecburi oluyor. Kanun, valilikleri, yerel yönetimleri ve vatandaşları muhatap alırken, asansörlerde meydana gelecek problemlerden site yöneticileri sorumlu tutulacak. Makine Mühendisi Yavuz Güçlü, "Ehliyetsiz kullanılan tek toplu taşıma aracı asansördür. 7'den 70'e herkesin ehliyetsiz olarak kullandığı asansörlerin güvenli olması şart! Geçen yıl asansör kazalarında 5 kişi öldü, çok sayıda vatandaşımız ise yaralandı" dedi. G
Gemlik Belediyesi ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) asansör denetimi konusunda toplantı düzenledi. Asansörlerle ilgili yeterli kayıtların olmadığını belirten Makine Mühendisi Yavuz Güçlü, özellikle asansör kazalarının kayıt altına alınmadığına dikkat çekti. Asansörlerde yeterli bakımın ve denetimin yapılmaması nedeniyle 1 yılda 5 ölümlü kazanın gerçekleştiği konusunda uyaran Güçlü, 7'den 70'e herkesin ehliyetsiz kullandığı tek ulaşım aracı olduğunun altını çizdi.
Güçlü, asansörlerin güvenli olması gerektiğini, hükümetin de bunun farkında olduğunu ve 2008 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik gereği denetimlerini 2012 yılından itibaren zorunlu kıldığını bildirdi. Aradaki 3 yılı ise valiliklere, vatandaşlara ve belediyelere uyum süreci olarak tanıdığını aktaran Güçlü, "2012 yılından itibaren belediyelerin yılda bir kez denetim yapmaları gerekiyor. Yine yasa, denetimlerin akredite olmuş uzman kurumlar tarafından yapılabileceğini öngörüyor. TMMOB MMO ve Elektrik Mühendisleri (EMO) bünyesinde Asansör Kontrol Merkezi kuruldu, akabinde illerdeki şubelere de yansıtıldı. Makine Mühendisleri ve Elektrik Mühendisleri (EMO) bünyesinde mühendislerin yetkilendirme ve denetim eğitimleri verildi, akredite olarak belgelendi" dedi.
BURSA'DA 10 BİN ASANSÖR VAR
Bursa'da 10 bin asansör olduğunun altını çizen Yavuz, kaçak yapılardakilerin de buna dahil olduğunu bildirdi. MMO ve EMO olarak 10 bin asansörü 1 yılda denetleyebilecek yapıda olduklarını bildiren Yavuz, bunun için belediyelerle protokol imzalanması gerektiğini belirtti. Ayrıca halen asansörlerinin denetlenmesini isteyenlerin doğrudan başvurabileceklerini de belirten Yavuz, belediyelerin denetim konusunda yeterli hazırlık yapmadıklarını ve pek de hevesli olmadıklarını ifade etti. 2012 yılından itibaren her türlü sorumluluk, hukuki ve idari ceza uygulamasının muhatabının apartman ve site yöneticileri olduğunu hatırlatan Yavuz, "Kaza durumunda doğrudan site yöneticisi hem hukuki hem de idari sorumlu olacak" diyerek, site yöneticilerini ikaz etti.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.11.02 16:23 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A