Artık herkes fotoğrafçı

Artık herkes fotoğrafçı

3. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali' (Bursa FotoFest) bünyesinde düzenlenen 'Çağdaş fotoğrafın evrimi' konulu panelde, fotoğrafın insanlık üzerindeki etkileri ve gelişen teknolojiyle fotoğrafın hangi maksatla kullanıldığı konuları konuşuldu.

2013.10.08 16:54 - Son Güncellenme: 2013.10.08 16:56 - Bursa Bölge
A
Artık herkes fotoğrafçı


Bursa'yı fotoğraf tutkunlarının ve fotoğraf sanatçılarının mekanı haline getiren 3. Bursa FotoFest, yoğun programıyla devam ediyor. Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu'ndaki 'Çağdaş fotoğrafın evrimi' konulu panele fotoğrafseverler ilgi gösterdi. Paneli yöneten Lalin Akalın, geçmişte yapılan fotoğrafçılıkla günümüzde yapılan fotoğrafçılık arasında bazı farklar olduğunu, genç fotoğrafçılarla eski fotoğrafçıların zaman zaman tartıştığını söyledi.
Fotoğrafçılıkta gerçekliği savunanların fotoğraf üzerinde yapılan oynamaları eleştirdiğini belirten Akalın, teknolojinin çok farklı boyutlara ulaştığını, ancak bazen de istismar edildiğini kaydetti. Teknolojinin işi kolaylaştırıcı olmaktan çıkıp dünyamızı yönlendiren araç haline geldiğini aktaran Akalın, görsel esaslı düşünme dünyasının oluşturulduğunu, herkesin de bunun içine dahil edildiğini ifade etti.
Konuşmacılardan Nick Hackworth ise, 19. yüzyılda insanların yaptıkları resimlerle toplum üzerinde etkili olduğunu, resmin yerini artık fotoğrafçılığın aldığını dile getirdi. Sadece 2011 yılında dünya genelinde 380 milyar fotoğraf çekildiğini söyleyen Hackworth, çekilen fotoğrafların sayısının hızla arttığını, istatistiklerin her iki dakikada bir fotoğraf çekildiğini gösterdiğini söyledi.
Son bir senede çekilen fotoğraf sayısının, 1800'lü yıllardan bu yana olan insan sayısından daha fazla olduğunu belirten Hackworth, "Dünya genelinde 2,5 milyar insanın dijital fotoğraf makinesi var. Bu kadar görüntü nerede depolanıyor? Günümüzde Facebook, dünyanın en büyük fotoğraf kütüphanesi olarak karşımıza çıkıyor. Fotoğrafların çok büyük kısmı burada bulunuyor. Rakamlara bakıldığında 2011'de Facebook'a 70 milyar fotoğraf eklenmiş. Bu 2011'de dünyada çekilen fotoğrafların yüzde 20'sini oluşturuyor. En çok Amerika, Avrupa ve Japonya'da fotoğraf çekiliyor. Üçüncü dünya ülkelerinde ise çekilen fotoğraf sayısı düşük" dedi.
Son yıllarda görüntünün ticari meta olarak karşımıza çıktığını anlatan Hackworth , her yıl milyarlarca fotoğraf sosyal medyaya yüklendiğini, artık tüm insanların global kültürün bir parçası olduğunu dile getirdi. Teknoloji geliştikçe fotoğraflar üzerinde işlemlerin de karmaşık hale geldiğini vurgulayan Hackworth, "Artık insanlar kendi yüzlerini bile değiştirebiliyor. Özellikle moda dergilerinde insan yüzleri üzerinde çok oynanıyor. İnsanlarda bir güzellik takıntısı ortaya çıkıyor. Herkes birilerine benzemeye çalışıyor. Amerika'da 2012 yılında reklam için 507 milyar dolar harcandı. Görüntü ve fotoğrafların en güçlü iletişim aracı olduğunu görüyoruz. Görüntü kültürü bir sermaye tarafından domine ediliyor. Ne kadar kendinizi ifade ederseniz edin buna bir şekilde katkıda bulunuyorsunuz" diye konuştu.
Diğer konuşmacı Merve Hasman ise, günümüzde reklam fotoğrafçılığının temelinde müşterinin kaliteyi ve kimliğini tek bir görsel üzerine görmek istemesinin yattığını aktardı. Gelişen teknolojinin sektörün gelişmesini sağladığını anlatan Hasman, değişimin beklentileri de yükselttiğini, insanları sabırsız hale getirdiğini vurguladı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.10.08 16:54 - Son Güncellenme: 2013.10.08 16:56 - Zeynep Çelik
A