Artan vaka sayıları Bursa'da yeni bir kapanmanın habercisi mi? (ÖZEL HABER)

Artan vaka sayıları Bursa'da yeni bir kapanmanın habercisi mi? (ÖZEL HABER)

Yasakların kaldırılmasıyla ve normalleşme sürecinin başlamasıyla insan hareketliliği arttı. Vaka sayıların yükselmesi akıllara, 'Yeni bir kapanma gelir mi?' sorusunu getiriyor. Konuyla İlgili konuşan Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İmran Sağlık, "Vaka sayılarındaki artış beklediğimizden daha hızlı seyrediyor. 4-5 bin vaka sayılarından 16 binlere ulaştık. Bu vaka artışları henüz hastanelere yansımadı. Virüs enfeksiyonu ilk 5 günden sonra ağırlaşmaya başlıyor. Önümüzdeki bir hafta içinde hastaneye yatışların hızlı bir şekilde artacağını düşünüyoruz. Bu artış hızı devam ederse yeni bir kapanma kaçınılmaz olabilir" dedi.

2021.07.28 08:22 - Son Güncellenme: 2021.07.28 09:44 - Bursa Bölge
A
Artan vaka sayıları Bursa'da yeni bir kapanmanın habercisi mi? (ÖZEL HABER)
06:56 Artan vaka sayıları Bursa'da yeni bir kapanmanın habercisi mi? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Artan vaka sayıları Bursa'da yeni bir kapanmanın habercisi mi? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Vaka sayıları 20 bine dayandı.

9 günlük Kurban Bayramı tatilini fırsat bilen vatandaşlar sahil beldelerine akın ederken, yaşanan yoğunluk ise en başta sağlık çalışanlarını korkutuyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, sosyal medya hesabından şu ifadeleri paylaştı:

"Günlük vaka sayısı 20 bine yaklaştı. Salgınla mücadelenin kurallarına uyarsak ortalama bir hafta sonra sonuç almaya başlar. Aşımızı yaptırırsak salgına son vermek için harekete geçmiş oluruz. İlk doz aşılar gibi, zamanı gelmiş ikinci ve üçüncü doz aşılar da son derece önemli. Tedbirlere uyup aşınızı olun."

Peki, yeni bir kapanma kapıda mı?

Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İmran Sağlık, "Tam kapanmanın ardından güzel bir noktaya ulaşmıştık. Ancak sonrasında turizm ve yaz sezonu nedeniyle yaşadığımız gevşeklik ve rahatlama bizi böyle bir noktaya getirdi. Hep söylediğimiz öngörü gerçek oldu. Vaka sayılarındaki artış beklediğimizden daha hızlı seyrediyor. 4-5 bin vaka sayılarından 16 binlere ulaştık. Bu vaka artışları henüz hastanelere yansımadı. Virüs enfeksiyonu ilk 5 günden sonra ağırlaşmaya başlıyor. Önümüzdeki bir hafta içinde hastaneye yatışların hızlı bir şekilde artacağını düşünüyoruz. Maske, mesafe ve aşı önlemleri uygulanmaya devam edilmeli. Sağlık çalışanları olarak bu konuda uyarılarımızı yapıyoruz. Benim gözlemiş olduğum düğün, nişan, sünnet ve turizmin yaygın olduğu bölgeler önlemler konusunda son derece duyarsızlar. Büyükşehirlerden tatile giden vatandaşlarımız, salgına bitmiş gözüyle bakıyor. Yaşanılan bu rahatlık vaka sayılarının artmasına sebep oluyor. Salgın önlemlerinin azaltılması, pandeminin bittiği anlamına gelmiyor. Pandemi devam ediyor. Biz bunun uyarısını hep yapıyoruz. Vaka sayıları artmaya devam ederse, çocuklarımız da eğitimden mahrum kalmaya devam eder. Bu bağlamda okulların açılması mümkün olmayabilir. Eski yasaklara geri dönebiliriz. Bayramda yaşanan aile toplantıları, uzun süredir ertelenen düğünler ve tatil beldelerinde gerçekleşen yoğunluk, bu vaka artışlarının en büyük sorumlusu" dedi.

"AŞILANMAK VE KORUNMAK SADECE BİZİM BİREYSEL HAYATIMIZI DEĞİL, ÇEVREMİZDEKİLERİ DE ETKİLİYOR"

"Bu artış hızı devam ederse yeni bir kapanma kaçınılmaz olabilir" şeklinde konuşan Sağlık, "Aşıya hala inanmayan ve aşının zararlı olduğunu düşünen çok sayıda insan var. Bu kişilerin yanlış düşüncelerden ve davranışlardan vazgeçmelerini bekliyorum. Aşılanmak ve korunmak sadece bizim bireysel hayatımızı değil, çevremizdekileri de etkiliyor. Biz maske taktığımızda virüsten sadece kendimizi değil, yakın çevremizdeki sevdiklerimizi de korumuş oluyoruz. Kronik rahatsızlığı bulunan ve yaşlı olan vatandaşların sağlığı için bu sorumluluğu almamız gerekiyor. Maske kullanımının devam etmesi ve aşılanmanın gerektiği şekilde yapılması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"ÜÇÜNCÜ DOZ AŞININ KORUYUCULUĞU ARTIRDIĞINI BİLİYORUZ"

Sağlık, "İlk ülkemize gelen ve uygulanan aşı Sinovac idi. Sağlık Bakanlığı'nın önerileri doğrultusunda yakın zamanda üçüncü doz aşının yapılabileceği yayınlandı. Bu duyuruyla birlikte pek çok sağlık çalışanı Sinovac aşısından altı ay sonra, üçüncü doz aşısını olmaya başladı. Üçüncü doz aşının koruyuculuğu artırdığını biliyoruz. Bu konuda kişinin Sinovac ve Biontech seçeneği de var. Biontech daha etkin bir koruma sağlıyor, fakat aşı sonrası görülen etkiler bazı durumlarda daha sık olabiliyor. Kendini güvende hissetmeyen vatandaşlarımız Sinovac tercihinde bulunabilir. Her iki aşının da etkili ve yararlı olduğunun altını çizmek istiyorum. İlk doz aşıdan altı ay sonra üçüncü doz aşının yaptırılmasının yararlı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.07.28 08:22 - Son Güncellenme: 2021.07.28 09:44 - Sema Üstüntaş-pasif
A