Ardahan'da şap karantinası

Ardahan'da şap karantinası

Ardahan il merkeziyle bazı ilçelerde şap hastalığına rastlanması üzerine il genelinde karantina uygulaması başlatıldı.

2013.05.09 21:58 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:58 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Ardahan'da şap karantinası

Merkez ile bazı ilçelerde şap hastalığına rastlanması üzerine il genelinde karantina uygulaması başlatıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Atila Beşkaya, yaptığı açıklamada, son bir aydır şap ile ilgili yoğun bir çalışma yaptıklarını, bu nedenle belli bölgelerde karantina uyguladıklarını ancak tüm bunlara rağmen olumlu bir sonuç alınamadığını söyledi.

Bu yüzden Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu kararıyla karantinayı ilin tümünde uygulamak zorunluluğunun ortaya çıktığını ifade eden Beşkaya, "Bölge ve köy olarak yaptığımız karantina ve çalışmalarda istediğimiz sonucu alamadık. Çünkü bir yerde hastalığı söndürürken, başka bir yerde hastalık baş gösterebiliyor. Nihayetinde Ardahan'da bu böyle oldu. Şuan hastalık Göle

ilçemiz ve köylerde baş göstermeye başladı. Çıldır ilçemizde de öyle. Bu nedenle ilin tümünü karantina kapsamına aldık. Amacımız hastalığa il geneli müdahale etmektir" diye konuştu.
Yapılan çalışmalarda il genelindeki birçok noktada büyükbaş hayvanlarda şap hastalığının tespit edildiğini anlatan Beşkaya, çalışmayı genişleterek bütün köylere yönelik inceleme yapıldığını ve hastalığın şuan il genelinde görüldüğünü tespit ettiklerini vurguladı.

Beşkaya, kente başka illerden yoğun bir hayvan giriş çıkışı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla ikinci bir emre kadar il, ilçe ve bağlı tüm köylerde karantina uygulanacak. Bu uygulama kapsamında koruyucu, idari, fenni tedbirler ve dezenfekte çalışmaları düzenli bir şekilde yapılacak. Hastalığın hızlı bir şekilde yayılmasını önlemek için canlı hayvan giriş ve çıkışlarını da geçici süreyle yasakladık. Şap hastalığı özellikle et ve süt veriminde ciddi ekonomik kayıplara neden oluyor."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.09 21:58 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:58 - HABER MERKEZİ
A