Araba yasağına karşı gelen kadınlarla ilgili flaş gelişme
Suudi Arabistan'da kadınlara uygulanan araba kullanma yasağını deldikleri için gözaltına alınan iki kadın, yaklaşık 70 günün ardından serbest bırakıldı.
2015.02.13 11:32 - Son Güncellenme: 2015.02.13 11:32 - Güncel - HABER MERKEZİ
25 yaşındaki Luceyn el Hadlul, 1 Aralık'ta araba kullanma yasağına karşı düzenlenen kampanyaya destek için Birleşik Arap Emirlikleri'nden arabasıyla ülkesi Suudi Arabistan'a geçmeye çalışırken gözaltına alınmıştı. Arkadaşı 33 yaşındaki Meysa el Amudi de, El Hadlul'a yardım etmek ve destek olmak için sınıra geldiğinde gözaltına alındı.
Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanmasını yasaklayan herhangi yazılı bir yasa bulunmuyor, fakat bu konuyla ilgili bir fetva var. Sürücü ehliyeti de yalnızca erkeklere veriliyor. Araba kullanan kadınlar cezalandırılma ve gözaltına alınma riskiyle karşı karşıya kalıyor.
El Amudi ve El Hadlul'un 'terör suçları mahkemesine' sevk edilmesi tepki çekmişti. Suudi kadınlar başta sosyal medya olmak üzere birçok platformda kısıtlamaların kaldırılması için kampanya düzenledi.
Yaklaşık 70 gün gözaltında tutulan El Hadlul ve El Amuda'nın çok sayıda Twitter takipçisi var. El Hadlul, Suudi Arabistan'a araba kullanarak geçme girişimini "Beni izleyin, bakın sınırda neler olacak" diyerek Twitter hesabından duyurmuştu.
Suudi kadınların Aralık ayında 'terör suçları mahkemesine' sevk edilmesinin gerekçesinin araba kullanmaları değil sosyal medyada yaptıkları yorumlar olduğu belirtilmişti.
Kadınlar, İngiltere Prensi Charles'ın Suudi Arabistan'ın yeni Kralı Salman'ı ziyaretinden birkaç gün sonra serbest bırakıldı.
Prens Charles, Suudi Arabistan ziyaretinde 1000 kırbaç cezasına ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılan blog yazarı Raif Badawi'nin de durumuna dikkat çekti.
Kaynak: BBC Türkçe