AP'den çözüm sürecine destek

AP'den çözüm sürecine destek

AP Türkiye raporunda çözüm sürecine destek ifadeler yer alıyor.

2013.04.17 20:37 - Son Güncellenme: 2013.04.17 20:37 - Güncel
A
AP'den çözüm sürecine destek

 

Avrupa Parlamentosu'nun her yıl hazırladığı Türkiye raporu, yarın yapılacak oylama öncesi son kez genel kurulda tartışıldı.

Raporda çözüm süreci kapsamında başlatılan diyalog memnuniyetle karşılanırken, Türk yargı sistemine ilişkin eleştiriler de yer alıyor.

Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten(Ria Omen Roytın) tarafından hazırlanan raporda, çözüm sürecine destek göze çarpıyor.

Raporda son dönemde İmralı ile başlatılan siyasi diyaloğun memnuniyetle karşılandığı belirtilirken tüm siyasi partiler, medya ve toplumun "çözüm sürecinin başarısı için" yapıcı rol oynamalarının önemi vurgulanıyor.

Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da PKK'yı "terör örgütü" olarak tanımlarken üye ülkelere de terör ve organize suçlarla mücadelede Türkiye'yle işbirliği yapmaları çağrısında bulunuyor.

Türkiye'nin stratejik, politik ve coğrafi önemine vurgu yapılan raporda, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında dış politika tercihleri ve hedefleri konusunda süregelen siyasi diyaloğun kuvvetlendirilmesi gerektiği de belirtiliyor.

Raporda eleştirilerin yoğunlaştığı nokta ise Türkiye'deki yargı sistemi...

Yargıda reformun önceliğinin ceza ve terörle mücadele kanunu olması gerektiğini kaydeden Hollandalı raportör, terör yasası olarak
bilenen yasanın terörü çok geniş tanımlayarak ifade hürriyetine zarar verdiğini de iddia ediyor.

Raporda yargıda reformun Türkiye'nin demokratikleşme ve modernleşme süreci için merkezi konumda olduğu ve reformlarla modern, tamamen bağımsız ve tarafsız bir yargının güvence altına alınması gerektiğini vurgulanıyor.

Avrupa Parlamentosu, askeriye üzerinde sivil denetimin sağlanması sürecine destek verdiğini de raporda ifade ediyor.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.04.17 20:37 - Son Güncellenme: 2013.04.17 20:37 - boş7
A