Antalya Alkollü İçecek, 2013'te vites yükseltecek
Beşinci yılına giren Antalya Alkollü İçecek, yeni yatırımlarla birlikte yüzde 50 büyümeyi hedefliyor.
2013.01.15 14:55 - Son Güncellenme: 2013.01.15 14:55 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
Antalya Alkollü İçecek, ilk 5 yıl değerlendirmesi yapmak amacıyla düzenlediği basın toplantısında 2013 hedeflerini de açıkladı. Şirket 2013 yılı Mart ayında hizmete girecek ek tesisinde ENA (gıda alkolü) üretimine hız verecek. Faaliyet gösterdiği kıta sayısını 4'e çıkarmaya ve ABD'ye özel üretime hazırlanan şirket, 2013 yılında toplamda %50 büyümeyi, rakı üretim kapasitesini ve ihracatını ikiye katlamayı hedefliyor.
2005 yılında Antalya Güç Birliği Holding ve 32 iş adamının öncülüğünde temelleri atılan, 2008 Kasım ayında ilk üretimine başlayan ve Türkiye'de ağır alkollü içecek sektörünün en büyük 2. oyuncusu Antalya Alkollü İçecek, 2012 değerlendirmesi ve 2013 hedeflerini Antalya Alkollü İçecek Genel Müdürü Tansel Turdağ ev sahipliğinde Conrad Otel'de düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.
2011 yılında 148 milyon TL olan cirosunu 2012 yılında yüzde 70 oranında artırarak 253 milyon TL'ye çıkaran Antalya Alkollü İçecek, yaptığı yatırımlarla 2012'nin ikinci yarısında toplam kapasitesini yüzde 50 oranında arttırdı. Geniş ve birbirinden farklı lezzetlerden oluşan ürün gamıyla 5 yıl gibi kısa bir sürede 2.büyük alkollü içecek üreticisi konumuna yükselen şirket 2012 yılında 2,5 milyon litre rakı, 3 milyon litre votka üretti.
Rakı, votka, cin ve likör olmak üzere 4 ana grupta üretim yapan ve Topkapı Rakı, Burgaz Rakı, Votka 1967, Hare Likörleri ile öne çıkan Antalya Alkollü İçecek, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden tedarik ettiği 6 bin ton üzüm, 9 bin ton buğday ve 3 bin ton anason ile kendi gıda alkolünü kendi üreterek tarım sektörüne de destek verdi.
ALKOLÜNÜ DE KENDİSİ ÜRETİYOR
Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Antalya Alkollü İçecek Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman 2012 yılının şirket için bir 'yeniden yapılanma yılı' olduğunu belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti: "Yatırımlarımıza yenilerini eklerken, bünyemize kattığımız yeni markaların satış, pazarlama ve dağıtım faaliyetlerini tek bir çatı altında topladık.
Türkiye'de alkolünün tamamını kendisi üreten tek alkollü içki üreticisi olarak ürün geliştirme çalışmalarımızı da azimle sürdürüyoruz. Örneğin, ürünlerimizde ön uçucu oranını yasal sınırların ve pazardaki diğer markaların 1/3'ü oranında tutarak alkol sonrası baş ağrısı etkisini azalttık. Aynı şekilde, buğday kullanarak ürettiğimiz alkolümüzün kalitesi sayesinde rakıda şeker oranını en fazla binde 2 oranında tutarak keyifli ve daha iyi bir içim sunuyoruz.
2012 yılı sonunda kendi üretimimiz alkolden aldığımız güvenle ve tecrübelerimiz sayesinde sek içime uygun şekilde geliştirdiğimiz votkamızı Türkiye'de ilk kez bir shot ürünü olarak Votka 1967 Shot Serisi adıyla pazara sunduk. Bu anlamda yeni bir ürünün yanı sıra yeni bir kategorinin doğmasına da öncülük ettik."
"ABD'YE DE ÖZEL ÜRETİME BAŞLAYACAĞIZ"
Antalya Organize Sanayi Bölgesi içinde ileri teknolojiyle donatılmış modern entegre tesislerde, yılda 3 milyon litre tarımsal kökenli gıda alkolü üretme kapasitesine sahip olduklarını belirten Antalya Alkollü İçecek Genel Müdürü Tansel Turdağ şunları söyledi: "Antalya Alkollü İçecek olarak, üretimde 5 yılımıza girerken sektörün en büyük 2. şirketi olmanın yanı sıra Türk gıda sektörünün de 31.büyük üreticisi konumuna yükseldik. 60 milyon TL'lik toplam yatırımla ve gerçekleştireceğimiz 3 milyon TL'lik ek yatırımla 2013 yılında hacim bazında %50 büyümeyi hedefliyoruz."
Ekim 2008'de faaliyete geçen buğday işleme ve ENA (gıda alkolü) üretimi tesisi ile Türkiye'de ilk ve tek kendi elde ettiği buğday alkolünü kullanan şirket olduklarını vurgulayan Turdağ; "Mart 2013'te hizmete girecek ek tesisimizde ENA (gıda alkolü) üretimi yaparak, ENA üretim kapasitemizi yüzde 100 arttıracağız. Rakı üretim kapasitemizi de %50 oranında artırmayı planlıyoruz. Yeniden yapılanmamızın tamamlanmasıyla satış kanallarımızı geliştirmeye de ağırlık verdik. Türkiye'nin dışında Asya, Avrupa ve Avustralya olmak üzere toplam 3 kıtada 8 ülkeye ihracat gerçekleştirdik ve bu noktalara yeni pazarlar eklemeye devam ediyoruz. Bugüne kadar İngiltere ve Almanya'ya rakı ve votka, Avustralya, Kıbrıs ve Irak'a rakı, Vietnam'a da votka ihraç ederken; 2013 yılında ABD'ye rakı, Çin'e votka ve likör ihraç etmeye de hazırlanıyoruz. Votka konusunda ABD'ye özel üretim yapmak için ürün geliştirme çalışmalarımız aralıksız devam ediyor." dedi.
Turdağ, tüketici düşüncelerine çok önem verdiklerini, bu amaçla Kasım ayında Türkiye genelinde tüm SES gruplarından alkollü içecek tüketen kadın ve erkeklere yönelik kapsamlı bir araştırma yaptıklarını belirtti ve ekledi: "2012'deki ÖTV artışları ile ithal alkollü içecekler ve yerel üretim arasındaki vergi makası ithal ürünler lehine kapandı. Yerli üretimi, ithale karşı fiyat avantajını kaybetmeye başladı. Ayrıca yüksek ÖTV merdivenaltı üretim ve ülkeye kayıtdışı girişi tetikliyor. Araştırmalarımız sonucunda gördük ki; alkollü içeceğin güvenliği çok önemli görülse de tüketiciler içtikleri içkinin kim tarafından ve nasıl üretildiğini bilmiyor. Antalya Alkollü İçecek olarak, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışımız gereği tüketicileri ürünlerin üreticileri, üretim süreçleri ve kalite standartları konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz.
Biz Antalya Alkollü İçecek olarak ürünlerimizin arkasındayız; üretim sürecimizin her aşamasında güvenliği esas alıyoruz ve tüketicilerimize en kaliteli ürünleri sunmak için sürekli çalışıyoruz." dedi.