Alzheimer'da eski aşıdan yeni umut doğdu

Alzheimer'da eski aşıdan yeni umut doğdu

Dünyada tedavisi olmayan hastalık olarak adlandırılan Alzheimer için 10 sene önce geliştiren aşının hastalığı durdurduğu ve uzun vadede ciddi bir yan etkisi olmadığı ortaya çıktı.

2013.05.09 06:31 - Son Güncellenme: 2013.05.09 06:33 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Alzheimer'da eski aşıdan yeni umut doğdu

Halk arasında bunama olarak bilinen ve unutkanlıkla başlayıp kişinin zihinsel yetilerini kaybetmesine yol açarak onu bakıma muhtaç hale getiren Alzheimer'ın ilerlemesini durduracak aşı çalışmalarına hız verildi. Emory Üniversitesi Alzheimer Araştırma Merkezi'nden Doç. Dr. Monica W. Parker, yaklaşık 10 yıl önce geliştirilen aşının yan etkileri nedeniyle çalışmaların başarısız olarak nitelendirildiği ve durdurulduğunu söyleyerek "Ancak dünyada Alzheimer üzerine çalışan bilim insanları bu projeye yeniden dönüş yaptı. Çünkü uzun vadedeki sonuçları ancak belli oldu ve görüldü ki hastalığın ilerlemesini durdurmakta aşı oldukça başarılı sonuçlar verdi. Bu nedenle belki önümüzdeki birkaç yıl içinde Alzheimer'ın tedavisinde aşı söz sahibi olacak. Aşının amacı hasta olmuş bir kişide hastalığı durdurmak ve ilerlemesini önlemek " dedi. Alzheimer'ın artık 40'lı yaşlarda bile görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Parker, AbcA7 genetik varyantı olan kişilerde riskin çok daha yüksek olduğuna değinerek "Bu genetik varyanta yoğunlaşmamızın sebebi şu; hastalarda genetik yatkınlık var mı onu bulmaya çalışıyoruz. Hastalığın diğer sebepleri arasında inme, kalp damar hastalıkları, kafa travması, hatta tedavi edilmemiş depresyon bile yer alıyor. Ayrıca çok ve gereksiz ilaç kullanımı da Alzheimer'a davetiye çıkarıyor.


Unutkanlık da önemli

Bundan 10 yıl önce, yaşlanan ve bilişsel fonksiyonlarını kaybeden herkese demans (unutkanlık) teşhisi konduğunu ancak demansın farklı çeşitleri olduğunun yeni yeni anlaşıldığını söyleyen Parker, "Hastaların yüzde 50'si demansla ilgili Alzheimer. Yani hafif bilişsel bozulmayla başlayıp Alzheimer'a giden süreci geçirmiş olan hastalar. Yüzde 20'si de inmeye bağlı oluşuyor. Kandaki lipid oranları, diyabet, hipertansiyon, inme gibi unsurlar daAlzheimer'ı tetikliyor" dedi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.05.09 06:31 - Son Güncellenme: 2013.05.09 06:33 - HABER MERKEZİ
A