Altında mali uçurum korkusu

Altında mali uçurum korkusu

Mali uçurum kaygılarının, FED'in parasal genişleme adımını gölgede bırakmasıyla altın fiyatları geriliyor.

2012.12.13 14:10 - Son Güncellenme: 2012.12.13 14:10 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Altında mali uçurum korkusu

Bugüne kadar büyümeyi desteklemek amacıyla merkez bankalarının parasal genişleme adımlarından beslenen altın fiyatları, FED'den gelen yeni genişleme adımına rağmen yeni günde geriliyor.

ABD'nin korkulu rüyası mali uçuruma yönelik endişelerin ağır basmasıyla spot altının onsu dün 30 Kasım'dan bu yana en yüksek seviye olan 1,723 dolara çıkmasının ardından gerileme eğilimine girdi. Altın ile birlikte gümüş, platin ve paladyum gibi diğer emtiaların da düştüğü görülüyor.

FED'in  ilk parasal genişleme ile ikincisi arasında yüzde 62 oranında yükselen altın fiyatları, FED'in yeni genişleme adımının ardından yüzde 1,45 oranında geri çekilmeyle 1,696 dolara gerilemiş durumda.

Piyasa uzmanları, altın fiyatlarının bir süre daha mali uçuruma yönelik endişelerle dalgalı seyretmesini bekliyorlar.

''KAYGILAR İLE DALGALANACAK, UZUN VADEDE PRİM YAPACAK''

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, değerlendirmesinde, dün akşam FED'in bilançosunu büyütmeye devam etme kararı almasına rağmen altın fiyatında düşüş görüldüğünü ancak burada dikkat çeken noktanın sadece altında değil tüm kıymetli maden grubu ve enerji fiyatlarında da düşüş yaşanması olduğunun altını çizdi.

Bunun ana sebebinin yatırımcıların FED'den ziyade ABD'deki bütçe tartışmalarının kilitleneceğine dair kaygıları gibi göründüğünü bildiren Cömert, buna ek olarak altına dayalı fonların (ETF) altın stoklarının hala rekor seviyelerde olduğunu, yani uzun vadeli beklentilerde bir bozulma olmadığını da belirtmek gerektiğini söyledi.

Cömert, dün akşam FED yeni tahvil alım programını açıkladıktan sonra altın fiyatının 1723 dolara kadar kadar yükseldiğini ancak FED'in dünkü açıklamalarının zaten fiyatlanmış olması nedeniyle piyasalar ve altın üzerinde kalıcı bir etki yaratmadığını belirtti.

FED bilançosu (siyah) ile altın fiyatı (turuncu) arasında uzun vadede doğrusal bir ilişki olduğunu dile getiren Cömert, bir süre daha altın fiyatının mali uçurum kaygıları ile dalgalanmasını, ancak 2013 içinde FED alımları ile birlikte yeniden prim yapmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Cömert, kısa vadeli alçalan kanal içinde hareket eden altında yükselişin sınırlı kaldığını, dalgalanmanın sürdüğünü belirtti. $1,670-1,650 destekler iken $1,720-1,750 dirençler seviyeler olduğunu bildiren Cömert, altında dalgalanamanın sürebileceğini, 1,650 doların ana destek seviyesi olduğunu ifade etti.

''MALİ UÇURUM ENDİŞELERİ ALTIN ALIŞLARINI ÖNLÜYOR''

Garanti Bankası Altın Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu, mali uçuruma ilişkin endişelerin yeni altın alışlarını önlediğini belirtti. FED'in kararının beklendiğini bu nedenle fiyatların içinde olduğunu bildiren Kalyoncu, spot altın onsunun ilk etapta 1,720 dolara çıkmaya çalıştığını, alıcı gelmemesiyle düşüşe geçtiğini dile getirdi.

FED'in, ABD'de işsizlik oranı yüzde 6,5'un altına inene kadar ve enflasyonun bir ve iki yıl arasında yüzde 2.5'tan aşağı kalması halinde faiz oranlarını sıfıra yakın tutulacağını ve tahvil alımlarını durdurmayacağını açıkladığını bildiren Kalyoncu, mali uçurum engeli ortadan kalkmadığı sürece altın fiyatları üzerinde baskının süreceğini söyledi.

Mali uçurum çözülene kadarki süreçte altında 1,680 dolar seviyelerinin test edilebileceğini dile getiren Kalyoncu, herhangi bir anlaşma sağlanamaması durumunda gündeme gelecek resesyon ihtimalinin altın fiyatlarının daha da aşağı gelmesine neden olabileceğini belirtti. Kalyoncu, kararın büyük ihtimalle Ocak ayının ilk haftasında belli olacağını sözlerine ekledi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2012.12.13 14:10 - Son Güncellenme: 2012.12.13 14:10 - HABER MERKEZİ
A