Altın ile birlikte piyasalar da toparlandı

Altın ile birlikte piyasalar da toparlandı

Merkez Bankalarında altındaki düşüşün avantaj olabileceği yönündeki açıklamalar ile toparlanmaya başlayan altın fiyatları ile piyasalarda da alımlar gözlenmeye başladı.

2013.04.17 08:45 - Son Güncellenme: 2013.04.17 08:45 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Altın ile birlikte piyasalar da toparlandı

Piyasaların yakın takibinde yine altın var.  Haftanın ilk işlem gününde sert geri çekilme yaşayan altında Salı günü toparlanma gözlendi.  Yılbaşından bu yana bakıldığında yüzde 18 kayıp yaşayan sarı metalin dönüşünü destekleyen gelişmelerden biri de Merkez Bankaları'nın açıklamaları oldu. Bu düşüşün fırsat olabileceği ve yeni alımların yapılabileceği yönünde yapılan açıklamalar altına alımların gelmesini sağladı. Son üç günde yaşanan dalgalanma ile 560 milyar dolarlık rezerv kaybı yaşandı.


Altına dair yapılan önemli açıklamalarda bunun bir seferlik satış olmadığını volatilitenin devamının geleceği yönünde oldu. Ekonomist Roubini altında yaşanan satış dalgasında Güney Kıbrıs'ın rezerv satışı olmadığını ABD ve fonların bu değer kaybından ana gerekçe olduğunu belirtti Roubini açıklamalarında 6000 yıllık balonun patladığını dile getirdi. Yeni günde altın 1379 dolardan işlem görüyor.

Altında yaşanan toparlanma ile bir gün öncesinde değer kaybeden ABD piyasalarında da yönün yukarı döndüğü görüldü.  ABD'de yönü yukarı çeviren bir başka etken ise iyi gelen bilançolar oldu. Dow tarafında Pazartesi günü 266 puanlık kayıp yaşanırken Salı günü 158 puanlık kazanç dile getirildi. ABD tarafında FED başkanlarının da konuşmaları takip edildi. Tahvil alımları tarafında ılımlı mesajlar gündemde yer aldı.

ABD'de bilançoların yanı sıra konut verisinin beklentilerin üzerine çıkması da piyasalardaki iyimserliği tetikledi.

ABD'de New York borsasında endeksler günü artışla tamamladı. Dow Jones Endeksi kapanışta bir önceki güne göre 157,58 puan veya yüzde 1,08 artışla 14.756,78 puandan günü tamamlarken, Nasdaq 48,14 puan veya yüzde 1,50 artışla 3.264,63 puana, S&P 500 22,21 puan veya yüzde 1,43 artışla 1.574,57 puana geldi.
Avrupa tarafında son yılların en düşük TÜFE rakamları gözlenirken Almanya'dan gelen Zew endeksinin de zayıf olması ile Avrupa tarafında gün düşüşe kapandı.

Wall Street'te yaşanan yukarı hareketin ardından Avrupa borsalarının da yeni güne yükselişle başlamaları bekleniyor, IG, FTSE 100'ün 11, Dax'ın 14 ve Cac-40'ın 8 puan artıda açılacağını tahmin ediyor.  Analistler, piyasaların şirketlerden gelen ilk çeyrek mali sonuçlarını takip etmeye ve yön belirlemek için bu gelecek mali sonuçlardan cesaret bulmaya çalışacaklarını ifade ediyorlar.

Yeni günde Asya'da ABD'den devralınan iyimserliğinin sürdüğü görülüyor.  Üç gün sonra alım ile başlayan endekslerde MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 yukarıda.

Japonya tarafında güne yüzde 12'lik alımla başlayan Nikkie'de güçlü duruş devam ediyor. Özellikle IMF'den  BoJ'un adımlarını destekler nitelikteki açıklamaların etkisi gözleniyor. Dün açıklanan IMF tahminlerinde Japonya için büyüme tarafında öngörünün artması endekse destek veriyor.  Yen tarafında değer kaybı da yükselişi güçlendiriyor. Dün gelen haberlerde 1.8 milyar euroluk varlığına el konulan Nomura'da yüzde 1 üzerinde satış yaşanıyor.

Çin tarafında havayolu hisselerine gelen alımlar ile endeksin yükseldiği gözleniyor. Hang Seng tarafında yüzde 0.3'lük yukarı yönlü hareket gözlenirken Şanghay tarafında açılışta yüzde 0.1'lik yükseliş ardından yüzde 0.6'lık geri çekilme etkili.

Güney Kore'de üretici fiyatlarında yaşanan gerileme sonrasında Kospi yüzde 0.1 aşağıda.

Sabah saatlerinde Euro dolar paritesinde yatay seyir etkili. Parite 1.3170 seviyesinde işlem görüyor. dolar TL 1.7889 seviyesindeyekn euro TL 2.3584'te. 

Petrol fiyatları sakin. Brent petrolü gelen alımlarla 100 dolar seviyesinin üzerine toparlan 100.39 dolarda. ABD ham petrolü ise 88.70 dolarda.

Dış gündemde bugün ABD'de Bej Kitap, bilançolar tarafında ise Bank of America, American Express ve Ebay'in sonuçları bekleniyor.

Almanya'nın 10 yıllık tahvil ihalesi gerçekleştirilecek. IMF Küresel Mali İstikrar raporunun ilk bölümünü açıklayacak.
 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.04.17 08:45 - Son Güncellenme: 2013.04.17 08:45 - HABER MERKEZİ
A