Almanya'da 'IŞİD gelinine' Ezidi kız çocuğunun ölümüne göz yummaktan hapis

Almanya'da 'IŞİD gelinine' Ezidi kız çocuğunun ölümüne göz yummaktan hapis

Almanya'da İslam'a geçmesinin ardından 2014'te IŞİD'e katılan bir kadın, Irak'ta kocasıyla köle ettiği 5 yaşındaki Ezidi kız çocuğunun kavurucu sıcağın altında zincirli halde susuzluktan ölmesine izin verdiği için 10 yıl hapis cezası aldı.

2021.10.25 16:59 - Son Güncellenme: 2021.10.25 17:01 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Almanya'da 'IŞİD gelinine' Ezidi kız çocuğunun ölümüne göz yummaktan hapis

Almanya'da IŞİD'e destek vermek, cinayete, savaş suçlarına ve insanlığa karşı suçlara teşebbüse yardım ve yataklık etmekten suçlu bulunan bir IŞİD gelini, 5 yaşında bir Ezidi kızın susuzluktan ölmesine izin verdiği için 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Savcılar, 2014'te IŞİD'e katılıp örgütün karar alma ve komuta mekanizmalarında yer alan, IŞİD'in 'ahlak polisinde' silahlı olarak devriye gezen Jennifer Wenisch isimli kadınla IŞİD militanı kocasının, 2015'te Irak'ın Musul kentinde yaşarken, 5 yaşındaki bir Ezidi kızı, evişlerini yaptıracak köle olarak satın aldıklarını, kocanın kız çocuğunu gece yatağı ıslattığı gerekçesiyle ceza olarak kavurucu sıcaktan herhangi bir koruma olmaksızın arka bahçeye zincirlediğini belirtti.

2018'de Almanya'dan Suriye'ye dönerken yakalanan 30 yaşındaki Jennifer Wenisch, Ezidi kız çocuğunun susuzluktan acı çekerek ölmesine göz yummak suçlamasından federal savcılığın ömür boyu hapis talebine karşın, Münih'teki mahkeme tarafından 10 yıl hapis cezasına çaptırıldı.

Yargıç Reinhold Baier, Wenisch'in bir terör örgütüne üye olmak, kölelikle ilgili iki insanlığa karşı suç işlemek, yardımda bulunmayarak kız çocuğunun öldürülmesine yardım ve yataklık etmekten suçlu bulunduğunu açıkladı.

'Ezidi çocuktan sık sık şikayet eden sanığın kocasının yaptıklarına göz yumduğunu, kızı kurtarmak için hiçbir şey yapmadığını ve cezanın öldürücü sonuçlarını kabul ettiğini' söyleyen Yargıç Baier, Wenisch'e, "Kızgın güneşte zincirlenen bir çocuğun ölümcül tehlike içinde olacağını başından beri biliyor olmalıydın" dedi.

Bu, IŞİD cihatçılarının Ezidi topluluğuna yönelik zulmüyle ilgili dünyanın Irak dışındaki bir yerinde verilen ilk mahkumiyet kararlarından biri oldu.

Duruşmalar, pandemi ve diğer faktörlere bağlı gecikmeler nedeniyle 2.5 yıl sürdü.

Basında çıkan haberlere göre, 2013'te Müslüman olup ertesi yıl Türkiye ve Suriye üzerinden Irak'a giderek IŞİD'e katılan Wenisch'in kocası Taha el Cumali de Frankfurt'ta ayrı bir davada yargılanacak.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.10.25 16:59 - Son Güncellenme: 2021.10.25 17:01 - HABER MERKEZİ
A