Alman Dışişleri Bakanı: Ateşkes yeterli değil

Alman Dışişleri Bakanı: Ateşkes yeterli değil

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: "Cuma günü için Moskova bir kez daha 10 saatlik ateşkes ilan etti. Geçmişte olduğu gibi şimdi de diyoruz, bu hiçbir şekilde yeterli değil"

2016.11.03 17:44 - Son Güncellenme: 2016.11.03 17:45 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Alman Dışişleri Bakanı: Ateşkes yeterli değil

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier,  Rusya'nın Suriye'de yeniden ilan ettiği 10 saatlik ateşkesin halka insani yardım  ulaştırılabilmesi için yeterli olmadığını söyledi. 

Steinmeier, başkent Berlin'de Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu  Müzakere Yüksek Komitesinin Başkanı Riyad Hicab ile yaptığı görüşmeden sonra  yayımladığı yazılı açıklamada, Suriye'deki ılımlı muhalefetin birlik içinde  hareket etmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Halep'in doğusunda hava saldırılarının durdurulmasının en azından  halkın biraz rahatlamasını sağladığını, ancak bu kentin yakınlarındaki bazı  bölgelerin ve Suriye'de başka yerlerin hala bombalandığını kaydeden Steinmeier,  "Bizlere bölgeden, rejimin ve destekçilerinin vahşi tutumuyla ilgili haberler  ulaşıyor: Okulların nasıl bombalandığı ve çocukların öldüğü, hastanelere yönelik  saldırıların düzenlendiği ya da kimyasal silahların kullanıldığı yönünde."   ifadelerine yer verdi.

"Yarın cuma günü için Moskova bir kez daha 10 saatlik ateşkes ilan  etti. Geçmişte olduğu gibi şimdi de diyoruz, bu hiçbir şekilde yeterli değil."  ifadesini kullanan Steinmeier, bunun ne hastanelerdeki ağır yaralı insanları  tahliye etmek, ne de insanlara yardım ulaştırmak için yeterli bir süre olduğunu  kaydetti.

Amerikan yönetiminde değişiklikler olması durumunda Suriye'de bir  boşluk oluşmasının önlenmesi, bunun için de Amerikan ve Rus yönetimlerinin  bölgedeki gruplarla görüşmesi için yeni bir ivme yaratılması gerektiğini belirten  Steinmeier, "Halep ve Suriye'deki insanların acılarının dindirilmesi ve bu  felaketin sona erdirilmesi için tüm tarafların sorumluluklarını yerine getirmesi  gerekiyor. Bu yolda ilk adım ateşkes sağlanmasıdır. Acilen önemli olan diğer bir  konu da, El-Nusra örgütüne karşı sınırların kesin olarak konulmasıdır."  değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'deki insanlara yardım edilmesinin insaniyet gereği ve sorunun  siyasi yollardan çözülmesini isteyen BM'nin verdiği görev icabı olduğunu belirten  Steinmeier, "Suriye rejiminin destekçisi olarak bu konuda asıl sorumluluk  Rusya'ya düşmektedir. Ancak bölgede ağırlığı olan diğer katılımcılar da,  insanların acılarının dindirilmesi için çaba harcamak durumundadır." ifadesini  kullandı.

Steinmeier, görüşme sırasında Hicab'ı, ılımlı muhalefeti bir arada  tutma çabalarından dolayı tebrik ettiğini kaydetti. 

Hicab,  görüşmeden sonra açıklama yapmadı. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2016.11.03 17:44 - Son Güncellenme: 2016.11.03 17:45 - HABER MERKEZİ
A