Aliyev'den Ermenistan mesajı: İstesek de istemesek de biz komşuyuz

Aliyev'den Ermenistan mesajı: İstesek de istemesek de biz komşuyuz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Uluslararası Nizami Gencevi Merkezinin düzenlediği "Güney Kafkasya: Bölgesel Kalkınma ve İşbirliği Perspektifleri" konulu web konferansına katıldı.

2021.05.21 10:16 - Son Güncellenme: 2021.05.21 10:16 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Aliyev'den Ermenistan mesajı: İstesek de istemesek de biz komşuyuz

Dağlık Karabağ Savaşı sonrasında bölgedeki durum, Ermenistan'la ilişkilerin geleceği, Azerbaycan'ın planları konusunda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, farklı ülkelerden eski cumhurbaşkanları, başbakanlar ve bakanların yer aldığı katılımcıların sorularını yanıtladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den Güney Kafkasya için iş birliği ve entegrasyon mesajı: "Azerbaycan, topraklarının 30 yıl işgal altında bulunmasına, o bölgelerdeki büyük ölçekli yıkıma rağmen entegre Güney Kafkasya'nın parçası olarak geleceğe bakmaya hazırdır"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, topraklarının 30 yıl işgal altında bulunmasına ve o bölgelerdeki büyük ölçekli yıkıma rağmen geleceğe bakmaya hazır olduklarını belirterek, "Umarız zamanı gelir ve Güney Kafkasya'daki aktif iş birliği ve entegrasyondan konuşuruz" dedi.

"ŞİMDİ GELECEĞE BAKMALIYIZ"

Aliyev, savaşın bölgedeki durumu tamamen değiştirdiğini, dolayısıyla Güney Kafkasya için yeni yaklaşım ve yeni gündeme ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

İşgal döneminde Ermenistan'la hiçbir şekilde iş birliği yapmayacaklarını açıkça ifade ettiklerini hatırlatan Aliyev, "Şimdi geleceğe bakmalıyız. Azerbaycan, topraklarının 30 yıl işgal altında bulunmasına, o bölgelerdeki büyük ölçekli yıkıma rağmen entegre Güney Kafkasya'nın parçası olarak geleceğe bakmaya hazırdır. Umarız zamanı gelir ve Güney Kafkasya'daki aktif iş birliği ve entegrasyondan konuşuruz." dedi.

"İSTESEK DE İSTEMESEK BİZ KOMŞUYUZ"

Aliyev, bölgede gerçekleştirilecek ulaşım projelerinden bahsederek, şunları söyledi:

"Zengezur koridorunun açılmasının ardından bölgedeki tüm ülkeler için yeni fırsatlar oluşacak. Azerbaycan, iş birliğine ve ortak gelecek planlamaya açıktır. İstesek de istemesek de biz komşuyuz, yan yana yaşamalıyız ve yeniden birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Kolay değil. Burada duygular var. Azerbaycan halkının kurtarılmış topraklara gidip tamamen yıkılan yerleri görünce neler hissettiklerini bir düşünün. Politikacılar, bölgede sürdürülebilir kalkınma, barış ve güvenliğin ancak karşılıklı faaliyet yoluyla sağlanabileceğini anlatmalılar."

"İkinci Karabağ Savaşı bölgede yeni bir gerçeklik oluşturdu. Bu bakımdan bugünkü müzakerelerin konusu çok önemlidir. Ermenistan'da bir kriz yaşanıyor. Ermenistan, kendini bölgedeki tüm projelerden mahrum bıraktı. İkinci Karabağ savaşı sonucunda Azerbaycan, Ermenistan'ın işgal ettiği toprakları kurtardı. 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildirinin ardından bölgede yeni bir gerçeklik oluştu.

Azerbaycan, Güney Kafkasya'nın önde gelen ülkelerinden biri olarak söz konusu bildiri çerçevesinde bölge ülkelerinin işbirliği için bir dizi önemli öneri ve girişimlerde bulundu. Bunlar arasında ulaşım ve iletişimin açılması ve diğer işbirliği fırsatları yer almaktadır.

Aliyev, Azerbaycan'ın bu yıllar zarfında toprak bütünlüğünü yeniden sağlamaya, işgal altındaki topraklarını kurtarmaya ve bir milyondan fazla mültecinin geri dönmesi için çalıştığını ve tüm bunları uluslararası hukukun norm ve ilkelerine uygun olarak yaptığına dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ermeni toplumu bu yeni gerçekliğe adapte olmalıdır. Bu adaletin zaferiydi. Maalesef bugün Ermenistan toplumunda intikamcı eğilimler ve Azerbaycan düşmanlığı hüküm sürmektedir. Biz geleceğe bakmalıyız.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.05.21 10:16 - Son Güncellenme: 2021.05.21 10:16 - HABER MERKEZİ
A