Alıç sirkesinin faydaları nelerdir? Alıç sirkesi ne işe yarar?

Alıç sirkesinin faydaları nelerdir? Alıç sirkesi ne işe yarar?

Alıç sirkesi, yabani bir meyve olan alıçtan farklı yöntemlerle fermente edilerek sirke haline getirilmesi ile elde edilir. Asidik özelliği bilinen sirkenin üzüm dışında alıç bitkisinden elde edilmesi biyolojik etkilerini arttırır. Günlük hayatta sofralarda sıkça kullanılan organik alıç sirkesi, alternatif tıp için de önemli bir üründür. Peki Alıç Sirkesinin faydaları nelerdir? İşte detaylar...

2024.03.12 17:08 - Son Güncellenme: 2024.03.12 17:10 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Alıç sirkesinin faydaları nelerdir? Alıç sirkesi ne işe yarar?

Alıç bitkisi halk arasında yemişen, alış, aluç, akdilen, kuş yemişi, dikenli elma ya da ekşi muşmula yöresel adlarını almıştır. Alıç sirkesi, meyve sirkesinin organik asit içeriğiyle zengin olması ile uygun pH değerinde üretim sağlanır. Bu sayede, alıç sirkesi insan vücudu için bitkinin etken madde özelliklerini de kaybetmeden sirkenin faydalarını ön plana çıkarır.

ALIÇ SİRKESİ NE İŞE YARAR?

Alıç sirkesi; askorbik asit (C vitamini), antosiyaninler ve flavonoidler (polifenoller), pektin, şekerler (maltoz, sukroz, glukoz, fruktoz), Ca, P, K, Mg ve Fe minarelleri bakımından zengindir. Zengin içeriği sayesinde alıç sirkesi vücut üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Böylece, meyve sirkesinin hipertansiyon, yüksek kolester

ALIÇ SİRKESİ NASIL KULLANILIR?

Sofralarda en çok tercih edilen alıç sirkesi, salatalarda, soğuk yemeklerde ve diğer yiyeceklerle tüketilir. Alıçtan elde edilen sirke ise tadı meyve asidi açısından farklı olduğu için farklı bir aroma verebilir. Bu nedenle, tek kullanımı daha çok tercih edilir. Bitki sirkesinden yararlanabilmek için alkali oranı yüksek içeceklerle tüketilmesi tavsiye edilmez. En ideal kullanımı bir bardak su ile belli oranlarda tüketmenizdir.

ALIÇ SİRKESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Biyoaktif bileşenlere sahip olan alıç meyve sirkesinin faydaları şunlardır:

Alıç sirkesi kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü artırır.

Alıç sirkesinin en önemli özelliği, vücudumuzda daha fazla oksijen ve kan dolaşımına yardım etmesidir. Böylelikle damarları genişletir ve oksijen alımını kuvvetlendirir.

Yapılan çalışmalara göre, alıç sirkesinin faydaları arasında yüksek tansiyonu düşürmesi yer alır. Hipertansiyonu da düşürücü etkisi vardır.

Alıç sirkesi A,B1,B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum içeriği sayesinde günlük vitamin ihtiyacını karşılar, vitamin eksikliğini önler.

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kişiyi hastalanmaktan korur.

Alıç sirkesi kan yapıcı özelliği sayesinde kansızlığın tedavisinde de çok etkilidir.

Göğüs ağrısını hafifletici etkisi vardır.

Strese karşı etki ederek rahatlatıcı etki sağlar. Gerilim sonucu oluşan kan basıncını azaltır, böylece strese karşı etki eder.

Alıç sirkesinin damar sertliğine çok iyi geldiği bilinmektedir. Eğer dikkat edilmezse, damar sertliğine yatkın vücut yapılarında zamanla; kalp krizi, beyin damar tıkanması, beyin kanaması ve kangren gibi çok ciddi hastalıklar meydana gelmektedir. Kalp krizinden sonra gelişebilen yüksek kan basıncı sorunlarında da iyileştirici etkileri vardır.

Böbrek hastalıklarında alıç sirkesi tedaviye yardımcı olmaktadır. Böbrek kumunu döker ve idrar sökmeye yardım eder. Ayrıca kabızlık ve ishalin giderilmesinde de oldukça etkilidir.

Ciltte oluşan kaşıntılara da faydası çoktur.

Zayıflamak isteyenler, diyetlerinin bir parçası olarak alıç sirkesi kullanırsa; daha fazla sağlıklı bir kilo verebilirler.

Hafızayı güçlendirici etkisi vardır.

Tip 2 diyabet hastalarında hemoglobin değerlerini olumlu yönde etkiler.

Emziren annelerin, doktorlarına danışarak alıç sirkesi tüketmeleri önerilir. Alıç sirkesi, süt üretimine yardımcı olur.

Alıç sirkesi, uykusuzluğu da iyi gelir.

Menopoz nedeniyle kadınlarda sıcak basması terleme, bunalma gibi durumlar görülür. Yumurtalıklara etki ederek menopoz döneminde rahatlamaya yardımcı olur.

Felç riskini düşürür.

Karaciğere faydası vardır.

ALIÇ SİRKESİNİN CİLDE FAYDASI

Alıç sirkesinin faydaları arasında özellikle antiseptik olması ön plana çıkıyor. Özellikle doğal antiseptik etkisi ile beraber mikropları öldürme potansiyeline sahiptir. Böylece cildin bakterilerden temizlenmesine ve arınmasına olanak tanır. Su ile biraz seyreltmek suretiyle cilde sürülerek gün içerisinde kullanılabilir. Bir pamuk yardımıyla yüzün farklı bölgelerine sürülerek yarım saat kadar bekletmek yeterlidir. Özellikle detoks etkisi sayesinde gözenekleri açar ve derinin nefes almasını sağlar. Bu sayede cildin pürüzsüz bir görünüm elde etmesine olanak vermektedir.

ALIÇ SİRKESİ NE SIKLIKLA KULLANILMALI?

Telgraf.net'in haberine göre, Aç veya tok karnına içilebilen sirkenin iki dozu arasında ortalama 8 saat olmalıdır. Su ile karıştırılarak içilen karışım, günde bir veya iki kez tüketilebilir. Bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı alıç sirkesi eklemek tavsiye edilir.

olün, bakteri enfeksiyonları, yavaşlayan metabolizmayı, obezite semptomları, tip 2 diyabet problemleri, akne ve siyah nokta problemi gibi negatif durumları düzenlemede yardımcı rol üstlendiği gözlemlenir.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2024.03.12 17:08 - Son Güncellenme: 2024.03.12 17:10 - HABER MERKEZİ
A