Alex ve Stoch'u bitiren sistem

Alex ve Stoch'u bitiren sistem

Fenerbahçe, teknik ekibinin dilinden düşürmediği 'faydalı koşu mesafelerini' özel bir sistemle ölçüyor. Brezilyalı yıldız Alex'in gönderilmesi ve Stoch'un takıma girememesinin ardında da işte bu verilerde sınıfta kalmaları var.

2013.04.17 06:49 - Son Güncellenme: 2013.04.17 06:51 - Spor
A
Alex ve Stoch'u bitiren sistem

F.BAHÇE, kullandığı teknoloji harikası bir bilgisayar programıyla futbolcularının performansını en ince ayrıntısına kadar görebiliyor. Amisco isimli şirket ile gerçekleştirilen ortak çalışma sayesinde, faydalı koşu mesafeleri tek tek ortaya çıkıyor. Sarı lacivertlilerin eski kaptanı Alex de Souza'nın takımdan ayrılmasının en büyük nedenlerinden biri de işte bu sistem.

Sambacının 97 dakika sahada kaldığı Mersin İY maçındaki verileri, toplam koşusunun 8 bin 767 metre, faydalı koşusunun ise sadece 102 metre olduğunu gösteriyor (yüzde 1). Sistemden canı yanan bir başka yıldız da Miroslav Stoch. Bu sezon Kasımpaşa maçında ilk 11'de sahaya çıkan Slovak oyuncunun verileri, tüm takım arkadaşlarının gerisinde. İşte mucize sistemin detayları:

1-STADA 3 KAMERA KURULDU

ŞÜKRÜ Saracoğlu Stadı'na tüm sahayı gören 3 kamera kuruldu. Böylece hangi futbolcunun ne kadar mesafe yaptığı ve topsuz oyundaki durumu rapor olarak Kocaman'ın önüne gelmeye başladı. Bu sayede iyi oynadığı düşünülen bir oyuncu bile farklı yorumlanabiliyor.

2-24 SAAT SONRA RAPOR HAZIR

RAPOR, F.Bahçe'nin herhangi bir maçının 24 saat sonrası, Kocaman'ın eline PDF dosyası şeklinde ulaşıyor. Bir oyuncunun tüm analizleri bu sistem ile teknik ekibe iletilirken, özellikle faydalı koşu analizleri dikkate alınıyor. Sarı lacivertli kurmaylar, bu analizleri zaman zaman futbolcularla da paylaşıyor.

3-BENFICA DOSYASI ŞİMDİDEN ELİNDE

SARI lacivertli kulüp, Avrupa Ligi ve şampiyonlar ligi'nin verilerini de satın aldı. Örneğin Benfica'nın bugüne kadar oynadığı tüm maçların detaylı analizi veritabanında bulunuyor. Yarı finaldeki rakip olan Portekiz ekibinin Avrupa Ligi'ndeki futbolcu futbolcu performansı şimdiden Kocaman'ın elinde.

4-TRANSFERDE DE FAYDALANIYORLAR

F.BAHÇE transferde de bu sistemden faydalanıyor. Sarı lacivertliler, Fransa Ligi verilerini satın aldı. Bu sayede devre arası transferi düşünülen Belhanda'nın tüm analizleri Kocaman'ın önüne gelmişti. Ayrıca program, arama bölümüne istenen kriterler girilince uygun tüm isimleri listeliyor.

5-SİSTEMİN YILDIZI GÖKHAN

SEZON başından beri elde edilen verilere göre Gökhan Gönül takımın en çok faydalı koşu yapan oyuncusu. Kasımpaşa maçında 11 bin 880 metre koşan başarılı sağ bek, bunun 1071 metre ile yüzde 9'unu faydalı koşu olarak gerçekleştirmiş. Kendisini, Kocaman'ın bir başka vazgeçilmezi Kuyt izliyor.

6-AVRUPA'NIN DEVLERİ KULLANIYOR

FENERBAHÇE bu sistemi Manchester United, Barcelona ve Alman Milli Takımı gibi devlerle yaptığı ortak çalışmalar sayesinde keşfetti. Sistemi başarıyla kullanan sarı lacivertliler, özellikle bu sezon UEFA Avrupa Ligi rakip analizlerinde büyük başarılar elde etti. Türkiye'de ise sadece Kadıköy'deki iç saha maçlarında yararlanabiliyorlar.

Maliyeti 30 bin euro

FENERBAHÇE, mucize sistemin kurulması için Amisco firmasına 30 bin Euro verdi. Sarı lacivertliler ayrıca, her maç analizi için 3 bin 300 Euro da ödeme yapıyor.

Diğer Spor Haberleri için tıklayın


2013.04.17 06:49 - Son Güncellenme: 2013.04.17 06:51 - Zeynep Çelik
A