AKUT ekibi kurtarma çalışmalarını Bursada Bugün'e anlattı

AKUT ekibi kurtarma çalışmalarını Bursada Bugün'e anlattı

Kahramanmaraş merkezli medyana gelen ve 11 ili etkileyen depremin ardından deprem hakkında birçok konuya dikkat çekildi. Aysın Komitgan'ın sunduğu Gün'Aysın programının bugünkü konukları ise deprem bölgesinde çalışan AKUT Bursa Ekibi Eğitim Bölümü Sorumlusu Mustafa Balabanoğlu ve AKUT Bursa Kurumsal İletişim Bölümü ve Basın Medya Birim Sorumlusu Adem Gür oldu.

2023.02.22 16:18 - Son Güncellenme: 2023.02.22 16:37 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
AKUT ekibi kurtarma çalışmalarını Bursada Bugün'e anlattı

ŞEYMA SÖNMEZ / BURSADA BUGÜN

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremde 42 bin 310 kişi hayatını kaybetti. Depremin arkasından yapılan arama kurtarma çalışmaları sona ererken ekipler merkezlerine geri döndü.

Bölgede görev alan AKUT Bursa Ekibi Eğitim Bölümü Sorumlusu Mustafa Balabanoğlu depremi ilk öğrendikleri anda hazırlıklarına başladıklarını ifade ederken, "Türkiye'den 777 personel 30 ekiple bölgeye hareket ettik" dedi.

Bölgeye ilk ulaştıkları anda yoğunluktan ve lojistikten kaynaklı gecikmelerin yaşandığını ifade eden Balabanoğlu, "Biz uçakla Adana'ya oradan da görev yerimiz olan Kahramanmaraş'a karadan yola çıktık. Malzemeler lojistikten kaynaklı gecikti. Yollar kapalıydı, kar vardı ve olduğumuz yerde durarak yolu açmamız gerekti. Bölgeye hızlı ulaştık. Bölgeye ilk ulaşan ekip de Rize ekibiydi" dedi.

"Kriz masasından gelen bilgi o seviyelere göre belirlenir" diyen Balabanoğlu sözlerine, "Koordinat veya bina bilgisi verilebilir. Binalar belirlenir ve daha sonra kurtarma çalışması başlar. Ama o bölgeye giderken birini enkazda görürseniz tabii ki onu da kurtarırsınız" ifadelerini ekledi.

Mustafa Balabanoğlu, sürekli ihbarın beklenmediğini çevrede enkaz varsa zaman kaybetmemek adına onlara da müdahale edildiğinin altınızı çizdi.

"Enkazdan canlı çıkartmak çok büyük bir mutluluk"

Enkaz çalışmalarında kişilerin sağ çıkarılmasının büyük mutluluk verdiğini ifade eden Eğitim bölümü sorumlusu Mustafa Balabanoğlu, "Enkaz altından birisini çıkarmaya çalışırken ona moral vermeye çalışıyorsunuz ve o sırada da bir kurtarıcı olarak siz de mutlu oluyorsunuz zaten. Ama orada bir kişiyi canlı çıkartabilmek çok büyük bir mutluluk" dedi.

"Bu depremin farkı etkisinin büyük olmasıydı"

Yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin diğer depremlere göre farkının etki alanını genişliği olduğunu ifade eden AKUT Bursa Kurumsal İletişim Bölümü ve Basın Medya Birim Sorumlusu Adem Gür, "Diğer depremler şehirlere göre giderken bu deprem 11 ili etkiledi. Binlerce enkaz vardı. Bu şartlar hem kurtarma ekiplerinin çalışmalarını hem de müdahaleyi zorlaştırdı" dedi.

Dışarda hâkim olan kargaşadan etkilenmediklerinin de altını çizen Gür sözlerine şöyle devam etti: "Kimin enkaza gireceği, kimin lojistikle ilgileneceği ve kimin iletişimde kalacağı bellidir bizde. O nedenle biz ekip olarak bu karmaşayı yaşamıyoruz. Bizim yapı mühendislerimiz de var. Biz enkaza yaklaşırken onların doğrultusunda binaya yaklaşırız. Bina içerisine bu şekilde gireriz."

"Gece daha rahat çalışıyoruz"

AKUT'un deprem bölgesinde enkaz altından 197 kişiyi enkazdan sağ çıkardığını ifade ederken şartların zorluğunu da açıklayan Balabanoğlu "Elektriğin olmadığı bu bölgelerde geceleri de kurtarma çalışmaları devam etti tabii ki. Zaten kurtarma çalışmaları geceleri daha rahat ilerler. Ve arama kurtarma çalışmaları kesintisiz olarak ilerler. Çalışmalar vardiyalı olarak devam ederken enkaz asla boş kalmaz" diyerek sözlerine, "Yakının çıkartılması için talepte bulunanlar da oluyordu. Siz ilk etapta hep canlı odaklısınızdır. Ama başka bir kazazede vefat etmiş bir yakınını çıkartmanız için sizi bölgeye çağırabiliyor. Onu çok iyi izah etmemiz gerekiyor. Eğer bunu karşınızdaki zaten yaralı olan kişiye anlatamazsanız olmayacak üzüntülere sevk edebilirsiniz" ifadelerini ekledi.

Enkaz kaldırma çalışmalarına tepki

Depremin 17.gününde enkaz altında hala insanların olabileceği tartışırken Balabanoğlu kurtarmanın belli seviyelerinin olduğunun altını tekrardan çizerek, "3 ve 4. seviye kurtarma seviyesidir. 5. seviye ise enkaz kaldırma seviyesidir. Biz oralarda görevli değiliz. Enkaz kaldırma çalışmaları dikkatle yapılaması gerekilen bir çalışmadır. Hele ki enkazın kaldırılacağı bina depremzede olduğu bilinen bir bina ise buna dikkat edilir" dedi.

Deprem sonrasında ilk kurtarılan kişilerin %93 ve %97'lik kısmının çevredekiler tarafından yapıldığını belirten AKUT Bursa Ekibi Eğitim Bölümü Sorumlusu Balabanoğlu, "Enkaz altındakiler yakını, komşusu, akrabası gibi o binaya yakın kişiler tarafından kurtarılıyor. Bilinçli olursanız daha fazla insan kurtarabilirsiniz. Bunun %3'lük veya %7'lik kısmı ise profesyonel ekipler tarafından kurtarılıyor. Bu nedenle ilkyardım, kurtarma ve bunun gibi eğitimlerin öncesinde verilmesi şarttır" dedi.

"Hazırlıklı olmak hayat kurtarır"

Hazırlıklı olunduğu takdirde büyük depremlerde de ondan korkmamanın öğrenebileceğini ifade ederek, "Sağlam bina, öncesinde yapılan hazırlıklar ve  sigortalanma gibi önlemler alınmalı. Ülkemizin genelinde oturduğumuz binaların güvenli hale gelmesi gerekiyor. Mühendisinden işçisine herkesin bu bilince ulaşmasıyla bu korkunun da üstesinden gelebiliriz" diyen Balabanoğlu sözlerine şu ifadeleri ekledi: "Yapılan uluslararası çalışmalara verilen hızlı dönüşler takdire şayandı. Biz bu işin standartlını yaptığımız için bu işte bizden daha iyi veya daha kötü sınıflandırması yapmak da yerinde olmaz."

 

 

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2023.02.22 16:18 - Son Güncellenme: 2023.02.22 16:37 - HABER MERKEZİ
A