Akdeniz diyeti nedir? (ÖZEL HABER)

Akdeniz diyeti nedir? (ÖZEL HABER)

Akdeniz diyeti, adından da anlaşılacağı gibi Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin günlük olarak tükettiği yiyecekler baz alınarak oluşan bir diyet çeşidi. Özel Anadolu Hastanesi diyetisyenlerinden Zeynep Yiğit, "Hem bir beslenme biçimi olarak kilo verdirmesi hem de oldukça sağlıklı olması bakımından tercih edilen diyetlerin başında gelen bu diyet, aynı zamanda kişilerin yaşam kalitelerini de artıyor" dedi.

2020.08.26 08:39 - Son Güncellenme: 2020.08.26 08:53 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Akdeniz diyeti nedir? (ÖZEL HABER)
03:09 Akdeniz diyeti nedir? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Akdeniz diyeti nedir? (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Kilo vermek isteyenlerin sıkça başvurdukları şok diyet programları genelde sağlıksız olması sebebiyle uzmanlar tarafından önerilmiyor ancak, Akdeniz diyeti beslenme türü olarak uygulandığında hem kilo verdiriyor hem de sağlıklı yaşayarak hayat kalitenizi yükseltmenizi sağlıyor.

"BU BESLENME TÜRÜ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIYOR"

Diyetisyen Zeynep Yiğit, "Akdeniz beslenmesi, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin oluşturduğu bir beslenme çeşididir. Araştırmalara bakıldığında bu ülke insanlarının yaşam kalitelerinin diğerlerie göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır ve Harvard Üniversitesi'nin Halk Sağlığı bölümüyle Dünya Sağlık Örgütü bu konu hakkında bir piramit oluşturmuştur. Bu piramidi incelediğimizde temelinde sosyal yiyicilik yer alıyor. Bu bölgedeki insanlar yemeklerini daha çok beraber, aile sofralarında yiyorlar ve yemek yemek daha uzun süreye yayılıyor. Bunun beslenmeye etkisini incelediğimiz zaman, yemeklerin süresinin uzadığını görüyoruz. Bu sürenin artması da, beynimize 15. Dakikadan sonra giden tokluk sinyalinin buraya zamanında ulaşmasına, açlık-tokluk mekanizmamızın daha doğru çalışmasına ve doğru kilo kontrolü sağlamımıza yardımcı olduğunu görüyoruz" dedi.

NELER TÜKETMELİYİZ?

"Piramitte insanların beslenme içeriğine baktığımızda meyve-sebze, tahıl ve sağlıklı yağların ağılıklı olduğunu görüyoruz" diyen Yiğit, "Bir üst basamağa çıktığımızda süt ve süt ürünleriyle birlikte beyaz et, Akdeniz'den gelen sağlıklı balıklar gibi besinler görüyoruz. En üst basamakta ise kırmızı et ve tatlılar var. Bunların hepsini incelersek ve bugün Akdeniz diyeti yapmak istiyorum ne yapmalıyım diye düşünürsek, öncelikle-meyve sebze tüketimimizi artırmamız gerekiyor. Tam tahıllı besinler tüketebiliriz, örneğin beyaz ekmek ve beyaz undan yapılan ürünler yerine tam tahıllı ekmekler, makarnalar, paketli gıdalar yerine doğal besinler tüketebiliriz. Haftada iki gün mutlaka beyaz et tüketmemiz gerekiyor. Balık, omega 3 açısından oldukça güçlü bir besin olduğu için tavsiye ediyoruz. Beslenmemizde sınırlamamız gereken şeyler kırmızı et ve tatlılar. Kırmızı eti haftada 1-2 kere tüketebiliriz ancak tatlıları ayda bir tüketmeyi öneriyoruz. Almamız gereken şeker ihtiyacını karşılamak için meyve ve kuru meyve tüketmek bu beslenme türünün ipuçlarından biri" diyerek  Akdeniz diyetiyle ilgili ipuçları verdi.

AKDENİZ DİYETİNİN FAYDALARI NELER?

Zeynep Yiğit, bu diyetin faydalarını şu şekilde sıraladı: "Akdeniz diyetini beslenme şekli olarak benimsediğimizde parkinson ve depresyona yakalanma ihtimalimiz düşüyor. Alzheimer hastalığına yakalanma riskimiz azalıyor. Kalbimiz için koruyucu bir beslenme türü olan Akdeniz diyeti, yüksek kolestrolü düşürmek adına da bize destek olacaktır. Tip 2 diyabete yakalanmamamız için de önerilen bir diyet türüdür."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.08.26 08:39 - Son Güncellenme: 2020.08.26 08:53 - HABER MERKEZİ
A