Afgan robot ekibindeki 5 kız öğrenci Meksika'ya getirildi

Afgan robot ekibindeki 5 kız öğrenci Meksika'ya getirildi

Tamamen kızlardan oluşan Afgan robot ekibinin beş üyesi kendileri için belirsiz bir gelecekten kaçarak salı akşamı Meksika'ya geldi.

2021.08.25 19:40 - Son Güncellenme: 2021.08.25 19:43 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Afgan robot ekibindeki 5 kız öğrenci Meksika'ya getirildi

Meksika Dışişleri Bakan Yardımcısı Martha Delgado, Mexico City Uluslararası Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Size en sıcak ve kalbi duygularla hoş geldiniz diyoruz" diyerek Afgan öğrenci kızlarla basına poz verdi.

En genc üyesi 14 yaşında olan ekip, robotları için uluslararası ödüller kazandığı için daha önce dünya basınında yer bulmuştu.

Takım koronavirüs pandemisi savaşın parçaladığı ülkeyi vurduğunda solunum için gerekli olan açık kaynaklı ve düşük maliyetli bir ventilatör cihazı üzerinde mart ayında çalışmaya başlamıştı.

1990'ların sonlarında Afganistan'ı yönettikleri sırada kızların okullarda çalışmasını ve kadınların çalışmasını yasaklayan Taliban şimdi kadın haklarına ve kız çocuklarının eğitimine öncelik vereceğini söylüyor ancak ülkenin çeşitli yerlerinden bunun aksi olacağına dair güçlü işaretler gelmeye başladı bile.

Meksika yönetimi de bu nedenle Afgan kadın ve kız çocuklarına yardım sözü verdiğini duyurdu ve Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, 18 Ağustos'ta Twitter'da, ülkenin İran'daki Meksika Büyükelçisi Guillermo Puente Ordorica'nın yardımıyla "Afgan vatandaşlarının, özellikle de talep eden kadın ve kız çocuklarının ilk mülteci başvurularının işlemeye başladığını" söyledi.

Geliş süreçleri gizli tutuldu

Salı günü Meksika'ya güvenli bir şekilde gelen kızların onlara yardım eden "bir grup gönüllünün kapsamlı uluslararası çabası ve koordinasyonu" sayesinde mümkün olduğu belirtildi ancak güvenlik nedeniyle sürecin detayları açıklanmadı.

Dışişleri bakanlığı, basını Çarşamba günü yerel saatle öğleden sonra 15:00'te Mexico City havaalanındaki varış kapılarına davet ederek, "Afganistan'dan büyük bir grup insanın gelmesinin beklendiğini" söyledi.

Robotik ekibinin diğer üyeleri de geçtiğimiz günlerde Katar'a gitmişti.

Biden: Tüm yabancıları ve savunmasız Afganları tahliye etmeye çabalıyoruz

ABD Başkanı Joe Biden bu hafta yaptığı açıklamada, Beyaz Saray ve ABD müttefiklerinin Taliban ile kararlaştırılan 31 Ağustos tarihine kadar tüm yabancıların ve savunmasız Afganların tahliyesini tamamlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.08.25 19:40 - Son Güncellenme: 2021.08.25 19:43 - HABER MERKEZİ
A