Af yasası Kosova Mecilisi'nden geçti

Af yasası Kosova Mecilisi'nden geçti

Brüksel anlaşmasının uygulanması çerçevesinde hükümet tarafından hazırlanan af yasa tasarısı bugün Kosova Meclisi'nde onaylanarak yasalaştı.

2013.07.11 19:46 - Son Güncellenme: 2013.07.11 19:46 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Af yasası Kosova Mecilisi'nden geçti

Kosova Meclisinde geçen hafta onaylanmayan, daha sonra hükümet tarafından 3. maddesi çekilerek tekrar meclise sevk edilen af yasa tasarısı bugün yeniden meclis gündemine geldi. Karşılıkla tartışmaların ardından yapılan oylama sonucunda 90 kabul, 17 ret ve 1 çekimser oyla yasa onaylandı. Meclis toplantısının ilk bölümünde af yasa tasarısı 91 evet oyuyla geçtikten sonra, oturuma ara verildi. Tasarı daha sonra Meclis Komisyonu'na sevk edildi. Meclis Komisyonu'nda onaylanan yasa tasarısı 1 saat içerisinde yasa haline getirilerek yeniden genel kurula geldi. Hararetli tartışmaların ardından oylamaya geçildi. 90 kabul 17 ret ve 1 çekimser oyla af yasası kabul edildi. Yasanın kabul edilmesinin ardından söz alan Vetevendosye Hareketi Başkanı Albin Kurti, işbaşındaki Hükümetin suçlu olduğunu olduğunu iddia ederek, Başbakan Taçi'nin hapse girmesi gerektiğini savundu. Başbakan Taçi'nin EULEX'e veya Kosova Savcılığına teslim olmasını ve suçlarını itiraf etmesi gerektiğini kaydeden Kurti, af yasasının yalnızca Taçi'yi hapisten kurtarmak adına getirildiğini iddia etti. Başbakan Haşim Taçi iddialara karşısında sessizliğini korudu. Onaylanan af yasası 67 ayrı kategoride suçu kapsıyor ve yasayla birlikte özellikle Mitroviça'nın kuzeyinde yolsuzluk ve buna benzer suçlar işleyen Sırpların ve hükümete yakın kişilerin aftan yararlanabileceği belirtiliyor.

AF YASASININ ONAYLANMASI YÜZLECE KİŞİ TARAFINDAN PROTESTO EDİLDİ

Yüzlerce vatandaş, af yasasının onaylanmaması için meclisteki genel kurul toplantısından önce ve toplantı sırasında protesto gösterisi düzenledi. Meclis binası ana kapı önünde toplanan protestocular, ellerinde "Af Yasasına Oy Verecek Milletvekilleri ile Suçlular Aynı Seviyede", "Dış Baskıdan Korkmayın, Hayır Oyu Kulanın" yazılı pankartlar ve sloganlarla tepkilerini gösterdiler. Yapılan konuşmalarda Af yasasını hazırlayanın Kosova Hükümeti değil dış ülke büyükelçileri olduğu ileri sürüldü. Protestocular, affın savaştan sonraki dönemden bugüne kadar Kosova vatandaşlarının hayatına zarar veren çok sayıda suçu da kapsadığını bu nedenle yasa tasarısının Kosova vatandaşlarının çıkarlarına ve yasal bir devlet düzenine aykırı olduğunu iddia etti. Daha sonra milletvekillerinin adları ayrı ayrı okunarak hayır oyu vermeleri çağrısında bulunuldu. Yasanın onaylanmasının ardından Kosova Demokratik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı İlir Deda, yasanın iptali için topladıkları 10 bin imzayı Kosova Meclis Başkanlığı'na ve Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga'ya sunacaklarını bildirdi. Bir haftadır Meclis önünde kurdukları çadırlarında protestolarına devam eden protestocular, protestolarına devam edeceklerini belirtti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.11 19:46 - Son Güncellenme: 2013.07.11 19:46 - HABER MERKEZİ
A