"Adeviyye'de su ve hurmayla iftar yapanlar var"

"Adeviyye'de su ve hurmayla iftar yapanlar var"

İHH Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Danışmanı Avukat Gülden Sönmez, Rabiatul Adeviyye meydanında "iftar açacak yemek bulamadıkları için su ve hurma ile idare edenler olduğunu" söyledi.

2013.07.11 17:21 - Son Güncellenme: 2013.07.11 17:22 - Dünya
A
"Adeviyye'de su ve hurmayla iftar yapanlar var"

İHH Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Danışmanı Avukat Gülden Sönmez ve beraberindeki ekip, AA Kahire Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti.

Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH), 136 ülkede Ramazan dolayısıyla başlattığı yardım programının bir parçası olarak Mısır'da da iftar programı düzenlediklerini bildirdi.

Kahire Rabiatul Adaviyye meydanında iftar buluşmasını dünden itibaren gerçekleştirmeye başladığını, Türkiye kamoyunun desteğini sürdürnesi halinde yardımın devam edeceğini söyledi.

Meydanda askeri darbeye karşı haklarını almak üzere bekleyişlerini sürdüren göstericilere 10 bin kişilik iftar verdiklerini kaydeden Sönmez, "Meydandaki insanlar yiyecek bir şey olmadığı için su ve hurma ile oruçlarını açıyorlar ve yemek için başka bir şey bulmakta zorlanıyorlar. Darbe ile zaten yoksulluğun yaygın olduğu Mısır'da ortam krize dönüşmüş. Türkiye'deki yardımseverler, kamuoyu ve halk destek verdiği sürece Mısır'daki yardımlarımıza devam edeceğiz. Türkiye'den aldığımız intibah ise yardımların devam etmesi yönünde" dedi.

Rabiatul Adaviyye meydanındaki insanların darbeye karşı durmakta kararlı olduklarını gözlemlediklerini anlatan Sönmez, şunları aktardı:

"Buraya geldiğimiz günden beri yaptığımız temaslar ve konuştuğumuz  insanlar, darbeye karşı durmaya kararlılar. Haklarının ve geleceklerinin gasp edildiğini düşünüyorlar ve bir şekilde haklarının iade edilmesini istiyorlar. Mursi'nin göreve tekrar görevinin başına gelmesini ve tekrar normal düzene geçilmesini talep ediyorlar. Askeri darbeyi hiç bir şekilde kabul etmeyeceklerini söylüyorlar. Kadınlar ile konuştuğumuzda,  çocukları için korku dolu ve karanlık bir gelecek, baskı içinde bir hayatın asla tekrar inşa edilmesine müsade etmeyeceklerini söylüyorlar."

Uluslararası insan hakları kuruluşlara davet

İHH Yönetim Kurulu Üyesi ve  Hukuk Danışmanı Avukat Gülden Sönmez, Mısır'da yaşanan darbenin ardından başta Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiserliği olmak üzere tüm uluslararası insan hakları kuruluşlarını yerinde gözlem yapmaya davet etti.

Sönmez, "Bu kuruluşlar gelip burada hukukun nasıl çiğnendiğini görsünler. İnsanların nasıl haksız yere tutulduğunu tespit etsinler ve yapılması gereken ne varsa bu konudaki girişimleri yaparak mekanizmaları işletsinler" şeklinde konuştu. 

Mısır'daki yaşananların uluslararası sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütlerinin gözlemlerine açılması gerektiğini dile getiren Sönmez, "Bizim ileride tutuklu bulunan liderler ile görüşme talebimiz olabilir" dedi.

Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından tutuklananların yakınlarıyla görüştürülmediğine de dikkati çeken Sönmez, bu durumun insanların endişelerini arttırdığını vurguladı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.11 17:21 - Son Güncellenme: 2013.07.11 17:22 - Ramazan Acar
A