Adalet Bakanlığı'ndan Gezi tutukluları açıklaması

Adalet Bakanlığı'ndan Gezi tutukluları açıklaması

Adalet Bakanlığı Gezi tutuklularıyla ilgili medyada yer alan haberlerin tamamen asılsız olduğunu bildirdi.

2013.07.17 18:31 - Son Güncellenme: 2013.07.17 18:33 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Adalet Bakanlığı'ndan Gezi tutukluları açıklaması

 

11 Temmuz 2013 tarihinde Adalet Bakanlığının yapmış olduğu açıklamaya rağmen, Gezi tutukluları konusunda, medyada yapılan değerlendirmelerle ilgili olarak, kamuoyunu doğru bilgilendirmek için aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. 1. Görevi yaptırmamak için direnme suçundan İstanbul 31. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak Metris Ceza İnfaz Kurumuna gönderilen 8 tutuklu, 5275 Sayılı Kanunun 113. Maddesinde belirtilen; "tutuklular, maddî olanaklar elverdiğince suç türlerine ve taşıdıkları güvenlik riskine göre ayrı odalarda barındırılırlar. Aralarında husumet bulunanlar ile iştirak hâlinde suç işlemiş olanlar aynı odalarda barındırılmazlar ve birbirleri ile temas etmelerini engelleyecek tedbirler alınır" hükmü uyarınca ayrı bölümlere alınmışlardır. 2. İlgili kişilerin kaldıkları bölümlerde habere konu edildiği gibi cinayet, hırsızlık, gasp, uyuşturucu ve cinsel suçlardan tutuklu ve hükümlü bulunmamaktadır.

3. Habere konu edilen kişilerin kaldıkları bölümlerde oruç tutmayanların yanı sıra, tutanlarda bulunmaktadır. Günlük yemek dağıtımı düzenli olarak yapılmakta ve Ramazan aynı ilişkin özel bir düzenleme söz konusu değildir. Dolayısıyla; "oruç tutan mahkumların yanlarına yerleştirildikleri için yemek yemelerine de izin verilmediği" iddiası doğru değildir.

4. Cezaevi yönetimine ve revirine, söz konusu tutukluların darp edildiklerine ilişkin, sözlü veya yazılı herhangi şikayet iletilmemiştir.

5. Tutukluların mektup haklarının sınırlandırılması söz konusu olmayıp, Kurumda bulunan tüm hükümlü ve tutuklular mektup yazma haklarını istedikleri zaman kullanabilmektedirler.

6. Kurum müdürü, 11 Temmuz 2013 günü, 8 kişiyle, tek tek görüşmüş ve haberde geçen iddialar konusunda, herhangi bir şikayetlerinin olmadığı kendi imzaları ile kayıt altına alınmıştır.

7. Konunun medyada yer alması üzerine adli ve idari soruşturma başlatılmış ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma kapsamında ilgili 8 kişinin ifadesine başvurmuştur. Tutuklulardan 7 kişi 15 Temmuz 2013 tarihinde Cumhuriyet Savcısına vermiş oldukları ifadelerinde; kalmış oldukları koğuşlarında herhangi bir şekilde baskı, darp, zorla oruç tutma ve temizlik işleri yaptırmaya zorlama gibi olaylara maruz kalmadıklarını ifade etmişlerdir.

8. Ö. Y. ise ifadesinde; koğuş arkadaşlarından herhangi bir şikayeti olmadığına dair 11 Temmuz 2013 tarihinde Kurum Müdürlüğüne verdiği imzalı beyan dilekçesine karşılık, 13 Temmuz 2013 günü koğuşta bulunan tutuklu Ş. D. İle arasında çıkan tartışma sırasında, Ş.D.'nin kendisine yumruk attığını beyan etmiştir. Bunun üzerine, Bayrampaşa Devlet hastanesine sevki yapılmış ve hastanenin vermiş olduğu raporda, herhangi bir darp ve cebir izine rastlanılmadığı belirtilmiştir. Ancak daha detaylı bir muayene yapılması için Ö.Y. Haseki Eğitim ve Araştırma hastanesine sevk edilmiştir. Ayrıca ifadesi üzerine ilgili kişinin kaldığı oda değiştirilmiştir. Bu olaya ilişkin soruşturma ise Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca devam etmektedir.

9. Tutukluların beyanları ve ifadeleri, bu olay üzerinden kamuoyu gündemine getirilen haberlerin gerçek dışı olduğunu ortaya koymaktadır.

Bilgiye dayanmayan ve bazı duyumlar üzerinden kamuoyunu yanlış yönlendirmenin medya etiğiyle bağdaşmadığını hatırlatmak isteriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.07.17 18:31 - Son Güncellenme: 2013.07.17 18:33 - HABER MERKEZİ
A