'ABD terörle mücadele etmiyor'

'ABD terörle mücadele etmiyor'

Snowden, Brezilya hükümetine bir mektup yazarak iltica taleb etti, ABD istihbarat faaliyetlerinin hiçbir zaman terörizmle mücadeleyle ilgisinin olmadığını bildirdi.

2013.12.18 11:11 - Son Güncellenme: 2013.12.18 11:11 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
'ABD terörle mücadele etmiyor'

Rusya'da yalnızca geçici iltica hakkı alan Amerikan istihbarat uzmanı Edward Snowden, 'Brezilya halkı'na yönelik açık bir mektub yazarak, hükümetin Amerikan istihbarat faaliyetlerini araştırma çalışmasında yardım etmek istediğini belirtti. Buna karşılık Brezilya'dan iltica talebinde bulundu.

Ancak NSA ile ilgili bilgileri yayınlayarak dünyaya duyuran İngiliz gazeteci Glenn Greenwald, Snowden'ın Brezilya'ya ikinci bir iltica talebinde bulunmadığını, aylar önce birçok ülkeye yaptığı başvuruların henüz askıda kalmaya devam ettiğini söyledi.

Brezilya'nın ikinci büyük gazetesi 'Folha de S. Paulo'da yayınlanan mektubta vatandaşların, politikacıların ve özellikle de Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in Amerikan istihbaratı tarafından takip edilmesiyle ilgili problemler dile getiriliyor. Rousseff'in NSA tarafından takibedildiğinin ortaya çıkmasıyla iki ülke arasında gerginlik başlamıştı. Snowden'ın mektubunda Amerikan halkının istihbarat çalışmalarına karşı kritik tavrından çok etkilendiği de ifade edildi. Brezilyalı politikacılar da bazı Alman politikacılar gibi yöneticilerinin takibi konusunun açıklığa kavuşturulması için Snownden'dan yardım istemişlerdi.

Snowden mektubunda ayrıca kendisine bir ülkede kesin olarak iltica hakkı verilinceye kadar ABD hükümetinin konuşma özgürlüğünü kısıtlamaya devam edeceğini kaydetti.
Amerikan istihbarat uzmanı, Almanya ve Brezilya'nın BM Genel Kurulunda ortaklaşa yaptıkları ABD'ye karşı yaptırım başvurusundan dolayı da Brezilya'ya yardım etmek istediğini dile getirdi. Mektubunda Snowden, ABD'nin temsilcilerinin Brezilya vatandaşlarının özgürlüğü konusunda karar verme yetkisinin olmaması gerektiğini savundu. Amerikan istihbarat programlarında hiçbir zaman terörle mücadelenin sözkonusu olmadığını öne süren Snowden, asıl konunun ekonomik casusluk, sosyal kontrol ve diplomatik manipulasyon, yani gücü elinde tutmak olduğunu belirtti.

Snowden mektubunu şu ifadelerle sonlandırdı: 'Eğer adaletsizliğe karşı, özel ve temel haklar için hep birlikte hareket edebilirsek dünyanın en güçlü sistemine karşı kendimizi savunabiliriz'.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.12.18 11:11 - Son Güncellenme: 2013.12.18 11:11 - HABER MERKEZİ
A