ABD Suriye'ye silah yardımını değerlendiriyor
Amerikan basını, ABD Başkanı Barack Obama'nın üst düzey ulusal güvenlik danışmanlarının Suriyeli muhaliflere silah yardımı konusunda bölünmüş durumda olduğunu bildirdi.
2013.06.13 08:43 - Son Güncellenme: 2013.06.13 08:45 - Dünya - HABER MERKEZİ
Amerikan haber ajansı AP'nin haberine göre, Obama'nın ekibi, Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması konusunda çekinceler ortaya koyarken, yetkililer, Esed rejiminin ülke içerisindeki hızlı askeri ilerleyişine yönelik artan alarmın, ABD'nin konuya daha fazla müdahil olması yönünde acele bir adım atmasını doğurmasının pek muhtemel olmadığını söyledi.
ABD yönetiminin temkinli tavrının, Beşşar Esed'in iktidardan çekilmesi, Suriyeli muhaliflere yardım sözleri ve kimyasal silah kullanımına sert karşılık verileceği tehditlerine rağmen sürdüğü belirtildi.
Haberde, "Amerikalı yetkililer bu hafta, Suriyeli muhalifleri silahlandırma konusunda bir karara varmayı ummuştu ancak şimdi Esed'e bağlı güçleri destekleyen Hizbullah ve İran destekli savaşçılar ile isyanı destekleyen El Kaide bağlantılı radikalleri de içeren bir savaşı yeniden şekillendirmenin en iyi yolunun bu olup olmadığından hala emin değiller" yönünde bir tespit yapıldı.
Muhaliflere silah yardımlarına Kongre ve yönetim içerisindeki artan desteğe rağmen, yetkililer, Başkan Obama'nın yakın çevresindekilerin, muhaliflere silah sağlamaya başlama ya da Esed'in uçak ve helikopterlerini etkisiz hale getirmek için Amerikan hava gücünün kullanılması gibi daha keskin adımların değerlendirilmesi konusunda hala bölünmüş vaziyette olduğunu kaydetti.
Yetkililer, Beyaz Saray, Pentagon ve istihbarat camiasındaki bazı yetkililerin, muhaliflere silah yardımları konusundaki teredüttlerinin sürdüğünü ifade etti. Yetkililer, bu hafta yeni bir karar çıkmasa bile, ABD, İngiltere ve Fransa'nın, Obama'nın gelecek hafta G8 zirvesinde liderlerle bir araya gelmesinden önce ortak bir yaklaşımı koordine etmeye çalıştıklarını dile getirdi.