"ABD, Suriye'ye karadan girerse destekleriz"

"ABD, Suriye'ye karadan girerse destekleriz"

ABD televizyonu NBC'ye konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "ABD, Suriye'ye karadan girerse destekleriz" dedi.

2013.05.09 22:41 - Son Güncellenme: 2013.05.10 10:31 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
"ABD, Suriye'ye karadan girerse destekleriz"

ABD basınına konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kimyasal silah kullanarak kırmızı çizgiyi aştığını belirtti.

 

ABD'nin NBC kanalında Ann Curry'nin konuğu olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kimyasal silah ve füze kullanarak kırmızı çizgiyi geçtiğini belirterek ABD'nin bu konuya daha güçlü eğilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, ABD'den Suriye'ye bir müdahale olması halinde Türkiye olarak buna destek verebileceklerini dile getirdi.

SURİYE KIRMIZI ÇİZGİYİ GEÇTİ

'Açıkça görülüyor ki, Esed rejimi kimyasal silah ve füze kullandı' diyen Başbakan Erdoğan, bu silahların ne zaman ve nerede kullanıldığı hakkında bilgi vermedi. Erdoğan, Suriye hakkında 'kırmızı çizgi'nin geçildiğini ve ABD yönetiminin konuya daha duyarlı olması gerektiğini belirtti. 16 Mayıs'ta Obama ile görüşecek olan Erdoğan 'ABD'nin gelecekte atılacak adımlar hakkında daha fazla sorumluluk almasını istiyoruz. Bu adımların ne kadar büyük olacağını ise gelecekte konuşacağız' dedi. 

Sayıları 200'ü bulan füzenin Türkiye sınırına yakın yerlerde de kullanıldığını belirten Erdoğan, sözlerine Türkiye hastanelerinde kimyasal silahlardan etkilenmiş Suriyeli yaralılar olduğunu belitti. Muhaliflerin de kimyasal silah kullandığının sorulması üzerine Erdoğan bu iddiayı reddetti. Muhaliflerin kimyasal kullandığına inanmadığını belirten Erdoğan eğer kullandılarsa buna da karşı olduğunu belirtti.

ASKERİ OPERASYONU DESTEKLERİZ

Başbakan Erdoğan, Sarin Gazı'nın kullanıldığını teyit etmediğini belriterek , 'bunla ilgili henüz bir bulguya rastlamadık' dedi.

Erdoğan'a Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ya da ABD'nin kara harekatı düzenlemesi durumunda bu kararları Türkiye'nin destekleyip desteklemeyeceğini sorulması üzerine, 'Evet demek isterim' cevabını verdi.

'KARISI VE ÇOCUKLARI ÜLKEYİ TERK ETTİ'

Muhaliflere askeri yardım yapıldığını açıkça reddeden Başbakan Erdoğan, 300.000 mülteciye 1 milyar dolara yakın yardımda bulunulduğunu vurguladı. 'Kapıları açma politikamızı sürdürüyoruz çünkü onlar baskıdan ve zulümden kaçıyorlar' dedi.

Esed'in karısının ve çocuklarının Suriye'yi terkettiği hakkında duyum aldığını söyleyen Erdoğan 'Er ya da geç Esed'in de ülkeyi terk etmesi gerek. Ülkedeki direniş onu kaçmaya zorlayacak'. dedi.

AKŞAM
 

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2013.05.09 22:41 - Son Güncellenme: 2013.05.10 10:31 - HABER MERKEZİ
A