ABD kömürü Avrupa santrallerini kapattırıyor

ABD kömürü Avrupa santrallerini kapattırıyor

ABD'nin Avrupa'ya ucuza sattığı kömür gaz santrallerinin kapanmasına yol açt

2013.05.09 11:41 - Son Güncellenme: 2013.05.09 11:41 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
ABD kömürü Avrupa santrallerini kapattırıyor

Kuzey Amerika'da şist kayalarından elde edilen gazdaki artışın etkisi ile artık ABD'den gelen ucuz kömür ile rekabet edemeyecek duruma gelen Avrupa'nın modern gaz gücü ile çalışan santralleri artan bir hız ile faaliyetlerine son veriyor.

Norveç devlet enerji şirketi Statkraft Çarşamba günü yaptığı açıklamada kömür ile çalışan rakipleri ile rekabet edemediklerinden Almanya'da gaz gücü ile çalışan santralini kapattığını duyururken Alman enerji tedarikçilerinden SE ise Slovakya'daki son model gaz santrali de dahil daha fazla santralini kapatmayı ciddi şekilde değerlendirdiğini belirtti.

Avrupa'nın diğer tedarikçileri de benzer adımlar atarak bölgenin politika yapıcılarını ikilem içerisinde bırakıyor. Daha ucuz olan kömürden elde edilen enerji zor durumdaki bölge ekonomisine bir miktar rahatlama getirebilir fakat bu uzun vadede karbon emisyonu ve yenilenebilir enerji planları olan Avrupa'nın hedeflerine uygun olmayan bir gelişme özelliğini de taşıyor.

ABD KÖMÜRÜ AVRUPA'YA YOLLUYOR
Avrupa genelindeki santral kapatmaları Kuzey Amerika'da enerji arzında yaşanan patlamanın etkilerinden bir örnek. Kuzey Amerika'da, hidrolik kırılma adı verilen yeni teknoloji ile şist kayalarından elde edilen doğal gazdaki artış ABD'deki elektrik üreticilerinin kömürden uzaklaşmasına neden oluyor. Bu da sonuç olarak Avrupa'ya yapılan yakıt ithalinde artışa ve ithalat fiyatlarında düşüşü beraberinde getiriyor.

Kömür İhracaatı Yüzde 23 Arttı
2012 yılında ABD'nin Avrupa'ya kömür ihracatı yüzde 23 artışla 66,4 tona yükseldi. Avrupa'ya gelen bu kömürün çoğu elektrik üretiminde doğal gaz kullanımının yerini alıyor. Örneğin İngiltere'de elektrik üretiminde kömürün oranı son 17 yılın en yüksek seviyesine çıkarken gaz oranı aynı derecede geriledi.

GAZ KÖMÜRE YENİLİYOR
Gaz gücü ile çalışan santraller, şu an için elektrik ve emtia fiyatları nedeni ile daha rekabetçi durumda olan kömür santralleri karşısında yeniliyor. Buna ek olarak yenilenebilir enerjinin de yaygınlaşması gaz santrallerinin operasyon saatlerini azaltıyor. Talebin en yoğun olduğu saatlerde genellikle rüzgar ve güneşten elde edilen enerji artıyor.

Kömür Fiyatları Düştü
Avrupa piyasalarında bir yıl vadeli kömür fiyatları geçen son 12 ay içerisinde yaklaşık yüzde 19 geriledi. Avrupa'daki doğal gaz ise petrole göre fiyatlanıyor ve 2013'ün ilk çeyreğinde Brent ham petrolü yıllık bazda sadece yüzde 5 geriledi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.05.09 11:41 - Son Güncellenme: 2013.05.09 11:41 - HABER MERKEZİ
A