ABD: İran, balistik füze denedi

ABD: İran, balistik füze denedi

Tahran'ın 29 Ocak tarihinde füze fırlattığını duyuran Trump yönetimi, BMGK'yı acil toplantıya çağırdı. Daha önce varılan nükleer anlaşmaya göre, İran'ın nükleer başlıklı füze için hiçbir faaliyette bulunmaması gerekiyor.

2017.01.31 10:07 - Son Güncellenme: 2017.01.31 10:07 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
ABD: İran, balistik füze denedi

Donald Trump'ın başkan olmasıyla yeni bir döneme giren ABD, İran'ın orta menzilli balistik füze fırlattığını savunuyor.

ABD'nin yeni BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) İran'ın füze denemesini görüşmek üzere acil toplantıya çağırdı.

Yapılan açıklamada, "ABD, İran'ın 29 Ocak'taki bir orta menzilli balistik füze fırlatması ışığında BMGK'yı acil istişareye çağırıyor" denildi. Acil istişare toplantısının salı günü yapılması bekleniyor.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon bu çağrıdan saatler önce füze denemesinin, BMGK kararının ihlali olduğunu ve Konsey'in acil olarak toplanması gerektiğini belirten yazılı bir açıklama yayınlamıştı.

BMGK'nın daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya (P5+1) arasında varılan anlaşma sonucu Ocak 2016'da yürürlüğe giren 2231 sayılı kararla, daha önce İran'a yönelik alınan tüm  yaptırım kararları geçerliliğini yitirmişti. Buna karşılık, Tahran yönetiminden nükleer başlıklı füze için hiçbir faaliyette bulunmaması istenmişti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2017.01.31 10:07 - Son Güncellenme: 2017.01.31 10:07 - HABER MERKEZİ
A