ABD'den İran'a 100 milyar dolarlık dev darbe!

ABD'den İran'a 100 milyar dolarlık dev darbe!

İran'ın Nükleer programını yavaşlatmaya yönelik çalışmalarını sürdüren ABD yönetimi, İran'a 100 milyar dolarlık bir darbe vurup ekonomisini çökertmeyi amaçlıyor.

2013.05.09 08:35 - Son Güncellenme: 2013.05.09 08:36 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
ABD'den İran'a 100 milyar dolarlık dev darbe!

ABD İran'a yeni bir darbe vurmaya hazırlanıyor. İran'ın nükleer programını durdurmaya yönelik askeri operasyon şıkkı üzerinde de duran ABD yönetimi, İran'ı ekonomik açıdan çökertmeyi de amaçlıyor.

ABD senatosundaki Demokratik ve Cumhuriyetçi Parti Senatörleri, İran'a büyük darbe vurmayı amaçladıkları bir yasa tasarısı üzerinde anlaştı. Buna göre her iki parti senatörleri, İran'ın yabancı ülkelerdeki 100 milyar doları bulan rezervlerini bloke ettirecek yasa tasarısını meclise sunacaklar.

İran'ın nükleer programını sekteye uğratmayı amaçlayan bu yasa ile ABD müttefiki olduğu ülkelerdeki İran hesaplarını dondurtacak. İran, petrol satışından elde ettikleri gelirleri, genelde euro olarak yabancı ülkelerdeki hesaplarda tutuyor. İran'ın para birimine uluslar arası yaptırım olduğundan, ticaretini devam ettirebilmek için 60 ila 100 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen parasını yabancı paralara çeviriyor.

AMAÇ NÜKLEER PROGRAMI DURDURMAK

İran'ın uranyum zenginleştirme programı sonucu ABD ve Avrupa Birliği, İran'ın nükleer silahlara sahip olabileceğini ve İsrail'i vuracağını iddia ediyor. İran bu iddiaları kesin bir dille reddederken nükleer programının sadece enerji, sağlık... gibi barışçıl amaçlarla kullanılacağını iddia ediyor. Illinois eyaletinden Cumhuriyetçi Senatör Mark Kirk ve Batı Virginia Demokrat Senatör Joe Manchin imzalı yasa geçerse 9 Mayıs'tan geriye dönük itibaren tüm İran banka hesapları bloke edilecek.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.05.09 08:35 - Son Güncellenme: 2013.05.09 08:36 - HABER MERKEZİ
A