ABD'de sosyal deney

ABD'de sosyal deney

ABD'de yapılan bir sosyal deneye katılan binlerce Amerikalı, cep telefonlarından aldıkları talimatları 40 dakika boyunca senkronize biçimde yerine getirerek ilginç bir görüntü oluşturdu.

2013.07.15 13:10 - Son Güncellenme: 2013.07.15 13:10 - Dünya
A
ABD'de sosyal deney

New York'un tarihi alanlarından South Street Seaport'taki geleneksel deneyin bu yıl 10'uncusu yapıldı.  Improv Everwhere adlı girişimin gerçekleştirdiği deneyin duyurusu internet ve sosyal medya aracılığıyla yapıldı.

Turist gibi giyinmeleri istenen katılımcılardan yanlarında bir dolarlık banknot, isimlerinin yazılı olduğu beyaz kağıt, kırmızı renkli bir kumaş parçası, harita ve sabun köpüğü yapan oyuncaklar getirmeleri istendi. Cep telefonlarına 'mp3' formatındaki talimat kaydını yükleyen katılımcılar saatlerini de atomik saate göre ayarladı. Aynı anda talimat kaydını çalıştıran binlerce Amerikalı, 40 dakika boyunca kulaklıkları yardımıyla cep telefonlarından aldıkları talimatları yerine getirdi.

Katılımcılardan ilk olarak hareketsiz kalmaları, sonra da sırasıyla ağır ve hızlı biçimde hareket etmeleri istendi. Denekler daha sonra beraberlerinde getirdikleri haritaları açarak, bulundukları meydanda dolaşmaya başladı. Olay yerinde tesadüfen bulunan ve meydandaki kalabalığı şaşkınlık içinde izleyen diğer Amerikalılar, kendilerine uzatılan bir dolarlık bankonotlar karşısında şaşırdı.

Katılımcılar, üzerlerinde isimleri yazılı kağıtları uçak yaparak havaya attıklarında, beraberlerinde getirdikleri kırmızı kumaş parçalarını salladıklarında ve aynı anda sabun balonu yaptıklarında ise deney alanında renkli görüntüler oluştu.

Gün içinde iki kez tekrarlanan ve danslarla da süslenen deney, katılımcıların toplu şekilde kameralara el sallamasıyla sona erdi. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.15 13:10 - Son Güncellenme: 2013.07.15 13:10 - boş7
A