ABD Çinli markalara yatırım yasağı getirdi

ABD Çinli markalara yatırım yasağı getirdi

Trump'ın giderayak ABD'den yatırım yasağı getirdiği 9 Çinli şirket arasında uçak üreticisi Comac ve cep telefonu üreticisi Xiaomi de var. 

2021.01.15 17:07 - Son Güncellenme: 2021.01.15 17:08 - Teknoloji - HABER MERKEZİ
A
ABD Çinli markalara yatırım yasağı getirdi

ABD'de 20 Ocak'ta görevi devredecek Başkan Donald Trump, Çin'e uyguladığı yaptırımlara, giderayak, 9 Çinli şirketi daha ekledi. Çin ordusuyla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle ABD'nin kara listesine alınan Çinli şirketler arasına katılan 9 şirket arasında uçak üreticisi Comac ve cep telefonu üreticisi Xiaomi de var. 

Bu şirketler, ABD'li yatırımcıların 11 Kasım  2021 itibarıyla kara listedeki şirketlerden çekilmeye mecbur bırakan yeni yatırım yasağına tabi olacak.

Karar, Savunma Bakanlığı'nın Çin ordusunun sahip olduğu ya da kontrol ettiği şirketlerin listesini oluşturmasını talep eden 1999 tarihli karara yaptırım gücü katmak isteyen Trump'ın geçen yıl karar listedeki şirketlere yatırımı yasaklayan başkanlık kararnamesine dayanıyor.

Listeyi oluşturmaya bu yıl başlayan Pentagon, şimdiki halde listeye petrol devi CNOOC ve çip üreticisi SMIC dahil 35 şirket aldı.

ABD'nin Pekin Büyükelçiliği ve Xiaomi ile Comac yaptırımla ilgili sorulara ilk etapta yanıt vermezken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptırım kararını Çin ordusunun Güney Çin Denizi'ndeki 'saldırganlığı' iddiasına dayandırdı. 

'ABD'nin Çin'e karşı hak iddiasında bulunan Güneydoğu Asyalı davacı devletlerin egemen haklarını ve çıkarlarını savunma çabasının uluslararası hukuka uygun şekilde yanında olduğunu' söyleyen Pompeo, Washington'ın Çin Komünist Partisi ve donanmasının yetkilileri ile Çin devletinin sahibi olduğu şirketlerle işletmelerin yöneticilerine vize kısıtlaması da uyguladığını hatırlatarak şöyle dedi:

"Yaptırımlar, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı ileri karakolların büyük ölçekli ıslahından, inşasından veya askerileştirilmesinden sorumlu olan veya bunlara suç ortaklığı yapanlara veya Güneydoğu Asyalı hak iddia eden devletlerin açık deniz kaynaklarına erişimlerini engellemek için baskı uygulayanlara yöneliktir."

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2021.01.15 17:07 - Son Güncellenme: 2021.01.15 17:08 - HABER MERKEZİ
A