ABD-Çin gerginliği tırmanıyor

ABD-Çin gerginliği tırmanıyor

Donald Trump döneminde başlayan Çin-ABD gerginliği, Joe Biden döneminde daha da şiddetlenerek tırmanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Çin hakkındaki açıklamaları gündemi bir anda sarstı.

2021.05.04 00:06 - Son Güncellenme: 2021.05.04 00:06 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
ABD-Çin gerginliği tırmanıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'in sınırları dışında daha saldırgan bir tavır içinde olduğunu ve gittikçe daha düşmanca davrandığını söyledi.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, CBS televizyonunda yayınlanan "60 Minutes" programında konuşan Blinken'a Washington'un Pekin'le askeri alanda bir sürtüşmeye girme ihtimali olup olmadığı sorusu yöneltildi.

Blinken soruya, "O noktaya gelmek ya da o yönde ilerlemek bile hem Çin hem de ABD'nin çıkarlarına ters" yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı, son birkaç yıldır Çin'in kendi sınırları içinde daha baskıcı, sınırları dışında da daha saldırgan bir tavır içinde olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a ABD'nin yüzlerce milyar dolar değerinde ticaret sırları ve fikri mülkiyetin Çin tarafından çalındığı yönündeki iddialar da soruldu.

Blinken, bu durumun "kulağa adil olmayan bir şekilde rekabet etmeye çalışan ve gittikçe daha düşmanca davranan birinin eylemleri gibi geldiğini" söyledi ve ekledi:

"Pekin'e durumun bu şekilde devam edemeyeceğini söylemek üzere benzer düşünen ve durumdan benzer şekilde zarar gören ülkeleri biraraya getirdiğimizde daha etkili ve güçlüyüz" ifadelerini kullandı.

Washington'daki Çin Büyükelçiliği ise ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın açıklamalarına yorum taleplerine yanıt vermedi.

Blinken röportajda, ABD'nin Çin'i kurallara uymaya zorlamayı amaçladığını ve bunun böyle gitmesine izin vermeyeceklerini belirterek "bu düzene meydan okuyan her kim olursa buna karşı çıkacağız" dedi.

G7 TOPLANTISINDA DA ÇİN KONUŞULDU 

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi Cuma günü, Çin'in geçen yıl imzalanan ticaret anlaşmasının ilk aşamasında yer alan Amerikan fikri mülkiyetinin korunmasına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in katılmak üzere gittiği Londra'daki G7 dışişleri bakanları toplantısının ana gündem maddelerinden biri de Çin.

ABD Başkanı Joe Biden Çin'le rekabeti yönetimin önündeki en büyük dış politika sorunu olarak nitelemişti.

Biden geçtiğimiz hafta Çarşamba günü göreve geldiğinden bu yana Kongre'ye hitaben yaptığı ilk konuşmada, ABD'nin Hint-Pasifik bölgesinde güçlü askeri varlığını koruma ve ABD'yi teknolojik gelişme alanında güçlendirme sözü vermişti.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçtiğimiz ay ABD'nin Çin'in Tayvan'a karşı saldırgan eylemlerinden endişe duyduğunu söylemiş, "Batı Pasifik'teki statükoyu güç kullanarak değiştirme çalışan herkesin ciddi bir hata yapacağı" uyarısında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'nin Tayvan İlişkileri Yasası kapsamında kendi kendisini yöneten Tayvan'ın kendisini savunma ve Batı Pasifik'te barış ve güvenliği koruma kapasitesine sahip olmasını sağlamak konusunda uzun süredir devam eden bir taahhüdü bulunduğunu belirtti.

ÇİN SAVAŞA HAZIR 

ABD ve müttefiki Tayvan ile bilek güreşine tutuşan Çin, geçtiğimiz günlerde bir savaş gemisi, bir helikopter gemisi ve bir nükleer denizaltıdan oluşan yeni silahlarını resmen dünyaya gösterdi.

Çin Merkez Televizyonu (CCTV), liman şehri Sanya'daki törende sayıları 1200'ü bulan askeri ve 30 helikopteri taşıyabilen Hainan gemisinin tanıtıldığını bildirdi.

Televizyonun büyük bir gururla ekrana getirdiği kayıtta, ayrıca 300 metreye dalabilen Chanzheng-18 adlı nükleer denizaltı ile balistik füzeler taşıyabilen yeni savaş gemisi de gösterildi. Resmi medyadaki haberlerde yeni silahların Çin'in askeri teknolojisindeki köklü değişikliği gösterdiği belirtildi ve hiçbir ülkenin üç farklı savaş gemisini aynı anda hizmete sokamayacağı savunuldu.

Komünist Parti'nin yayın organı Global Times gazetesine konuşan Çinli askeri uzman Song Zhongping, üç savaş gemisinin Tayvan ve Güney Çin Denizi krizlerinin çözümünde önemli bir rol oynayabileceğini ileri sürdü.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Nisan ayı ortasında yaptığı açıklamada ABD'ye meydan okuyarak Washington'la anlaşmak için bir karış bile yer olmadığını söylemişti.

UÇAK GEMİLERİYLE GÖVDE GÖSTERİSİ

Güney Çin Denizi'nde sık sık karşı karşıya gelen ABD ve Çin, bu kez uçak gemileriyle gövde gösterisine girişti. Çin,bağımsızlığını tanımadığı Tayvan yakınlarına iki uçak gemisi yollayıp tatbikata başladığını duyurdu. Çin ordusunun tatbikatında Liaoning uçak gemisi göze çarpıyor.

Çin'in Global Times gazetesi, uçak gemisi Liaoning'in tatbikat için Tayvan yakınlarına ulaşmadan önce Miyako Boğazı'ndan geçip Filipin Denizi'ne açıldığını yazdı. Resmi açıklamada altı çizilen bir başka unsur ise, gelecekte benzer tatbikatların daha fazla yapılacağı oldu.

2021'DE İKİNCİ KEZ

Tayvan'ın en önemli müttefiki ABD ise, bu sabah beklenen hamleyi ilan etti. ABD'nin açıklamasını uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla duyurdu. ABD donanması, USS Theodore Roosevelt uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubunun 4 Nisan itibariyle tatbikat için Güney Çin Denizi'ne giriş yaptığını açıkladı.

Açıklamada Güney Çin Denizi'ndeki askeri hareketlilik rutin bir operasyon olarak tanımlandı. USS Theodore Roosevelt, üç ayı geride kalan 2021 yılında ikinci kez aynı bölgede.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.05.04 00:06 - Son Güncellenme: 2021.05.04 00:06 - HABER MERKEZİ
A